joi

28 martie, 2024

5 august, 2021

Ambasada Statelor Unite în Croația a anunțat public că țara a fost oficial nominalizată pentru includerea în Programul Visa Waiver.

În aceste condiții, doar trei sate membre UE – România, Bulgaria și Cipru – rămân în continuare exceptate de la programul american Visa Waiver, adică nu pot călători în Statele Unite decât dacă obțin o viză prealabilă.

Un comunicat postat marți pe site-ul ambasadei americane din Zagreb îl citează pe secretarul de stat Antony Blinken cu precizarea: ”Deși mai sunt încă câțiva pași de finalizat în acest proces, inclusiv o evaluare finală a eligibilității Croației de către Departamentul pentru Securitate Internă al SUA, aș dori să felicit Croația pentru această etapă importantă atinsă și pentru acest pas înainte în relația noastră.


Secretarul de stat mai transmite în comunicatul ambasadei:

În afară utilitatea practică, nominalizarea la Programul Visa Waiwer afirmă Croația drept partener apropiat și de încredere al Statelor Unite. Îmbunătățirea modului de a călători între țările noastre va crește și va adânci legăturile, deja puternice, între oameni și economice. Relația noastră bilaterală deja strânsă va fi și mai strânsă.

Mai mult decât atât, acest pas este o confirmare a progresului extraordinar al Croației din ultimele trei decenii. Poporul croat a construit un stat puternic, vibrant, modern, democratic, care este capabil să îndeplinească cerințele riguroase ale Programului Visa Waiver. Suntem mândri de succesul dvs. și așteptăm cu nerăbdare să continuăm să avansăm în parteneriatul nostru”.

Statutul de partener strategic al României, insuficient pentru a obține o derogare de la legislația americană

În martie anul acesta, ministrul de Externe Bogdan Aurescu anunța că România va încearca să își folosească statutul de partener strategic al Statelor Unite pentru a obține o derogare de la legislația americană privind regimul vizelor, astfel încât să fie acceptată în Programul Visa Waiver, iar românii să poată călători în SUA fără viză.


Potrivit legilor în vigoare, SUA nu poate ridica vizele pentru români, întrucât gradul de respingere a cererilor de viză este prea mare.

În paralel, MAE român – spunea Bogdan Aurescu- are în vedere și declanşarea unei campanii de comunicare publică internă privind programul Visa Waiver, astfel încât să scadă acest grad de respingere.

Potrivit unui document al Departamentului american de stat, rata de refuz a cererilor de viză venite din partea românilor este de 10,14%, de peste trei ori mai mare decât limita maximă de 3% impusă de legea americană.

Din martie și până în prezent nu s-a derulat nicio campanie de informare internă privind condițiile Programului Visa Waiver.

În paralel, eforturi pentru eliminarea vizelor de călătorie cerute românilor se fac și la nivel european, acolo unde Parlamentul European încearcă să forțeze Comisia Europeană să impună Statelor Unite eliminarea vizelor de scurtă şedere pentru cetăţenii din Bulgaria, Cipru şi România.

Parlamentul European trimite în judecată Comisia Europeană la Curtea de Justiţie a UE (CJUE) pentru “eşecul de a acţiona” pentru garantarea reciprocității depline a vizelor între UE și SUA, anunța, pe Twitter, purtătorul de cuvânt al PE, Jaume Duch.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: