duminică

28 aprilie, 2024

2 februarie, 2022

Statele Unite și NATO au respins unele dintre cererile principale ale Rusiei de garanții de securitate în răspunsurile lor scrise la Kremlin, dar au propus, între altele constituirea unui mecanism transparent ”care să confirme absența rachetelor Tomahawk din locațiile scutului antirachetă din România și Polonia”.

Desigur, SUA cer reciprocitate și se așteaptă să vadă dacă nici Ruisa nu are rachete de croazieră în baze din Europa.

În aceste răspunsuri, scrie Politico, Moscova este acuzată de „activități provocatoare”, inclusiv desfășurarea de trupe și rachete, precum și incursiuni repetate în spațiul aerian aliat.


În răspunsurile transmise guvernului rus săptămâna trecută, documente publicate miercuri de El Pais, administrația Biden și NATO au propus un dialog diplomatic amplu, inclusiv o serie de „întâlniri tematice” în cadrul Consiliului NATO-Rusia. Puterile occidentale au mai cerut ca Rusia să-și retragă forțele militare și armamentul concentrat la granițele ucrainene și în Belarus.

(Citește și: ”NATO ar putea permite inspecții la Deveselu dacă Rusia acceptă inspecții în Kaliningrad”)

Cele două documente acuză Rusia de perpetuarea activităților agresive care au subminat arhitectura de securitate din Europa, în esență acuzându-l pe președintele rus Vladimir Putin că a provocat destabilizare și incertitudine, pe care acum încearcă să le pună pe seama Occidentului.

Washingtonul și NATO au refuzat categoric să închidă perspectiva Ucrainei de a adera la alianță, una dintre principalele cereri ale lui Vladimir Putin. NATO a acuzat Rusia că a anulat peste 30 de ani de eforturi de comunicare și parteneriat cu NATO. „Rusia a contestat principiile fundamentale ale arhitecturii globale și euro-atlantice de securitate”, a scris NATO.

SUA au fost mai dure în a condamna agresiunea militară a Rusiei, transmițând preocupările cu privire la „consolidarea militară, poziția mai asertivă, capacități militare noi și activități provocatoare… exercițiile militare pe scară largă, fără preaviz, ocupația militară în Crimeea și lângă granițele de est ale Ucrainei, desfășurarea de rachete moderne cu dublă capacitate în Kaliningrad și incursiuni repetate în spațiul aerian aliat al NATO”.


În cadrul propunerilor formulate, SUA au transmis că sunt dispuse să discute despre principiul „indivizibilității securității” descris în Documentul de la Istanbul din 1999 al OSCE. Aceasta este o prioritate cheie a Kremlinului, care s-a plâns în repetate rânduri că aliații NATO își promovează propriile interese de securitate în detrimentul nevoilor de securitate ale Rusiei.

SUA s-au oferit să negocieze cu Rusia un angajament reciproc „de a se abține de la a desfășura sisteme ofensive de rachete și forțe cu misiune de luptă pe teritoriul Ucrainei”.

SUA au subliniat necesitatea ca Rusia să-și retragă forțele și armele de la granița cu Ucraina. „Progresul poate fi realizat doar în aceste condiții”, a scris administrația Biden.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: