vineri

29 martie, 2024

27 ianuarie, 2022

Propunerile NATO privind garanțiile de securitate și transparența militară în relația cu Rusia vor include principiul inspecțiilor reciproce. Conform unor oficiali americani citați de Wall Street Journal, ideea a fost avansată de Statele Unite și discutată cu aliații europeni înainte ca răspunsul NATO să fie livrat Rusiei.

Concret, NATO ar putea permite inspecții ruse în bazele de apărare balistică instalate în România și Polonia, dacă Rusia acceptă inspectarea bazelor balistice rusești din Kaliningrad.

O altă propunere se referă la transparentizarea misiunilor navale derulate de părți în Marea Neagră și Mediterana.


Regimul Putin a criticat în repetate rânduri inițiativa instalării de componente ale scutului antirachetă pe granița de Est a NATO, acuzând că sistemul poate fi utilizat în scop ofensiv. NATO și SUA au negat în permanență aceste acuzații, afirmând că instalațiile militare au rolul de a contracara amenințările balistice iraniene.

În conferința de presă organizată miercuri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, nu a detaliat conținutul documentului transmis la Moscova.

Jens Stoltenberg, oficial: Nu pot detalia propunerile, dar transparența este de mare ajutor

Chestiunea transparenței în relația Rusia – NATO a fost ridicată de reporterul postului național de radio al Poloniei, care a întrebat: ”Cu cât mai multă transparență asupra exercițiilor militare, ce vreți sa spuneți cu asta?”

Răspunsul lui Jens Stoltenberg:


”Acesta este un document pe care toți Aliații l-au negociat și convenit și pe care l-am trimis acum în Rusia în numele a 30 de Aliați. Deci, toți sunt în spatele acestor poziții, acestor propuneri. Și toți Aliații susțin, de asemenea, ceea ce aș numi abordarea pe două căi, descurajare și apărare, combinate cu dialog.

Nu pot să intru în specificul fiecărei propuneri, dar ceea ce pot spune este că am dovedit de fapt că transparența asupra exercițiilor poate fi de mare ajutor.

Avem ceea ce este numit documentul de la Viena, care este agreat în cadrul OSCE. Și credem cu tărie că ar trebui să revigorăm acel dialog, acel proces, și să încercăm să modernizăm documentul pentru a permite, de exemplu, să soluționăm o lacună în acordurile existente, care nu permit inspecții în cazul exercițiilor rapide pe care părțile le organizează.

Deci, este vorba, parțial, de aderarea la acordurile existente și, parțial, de modernizare, dezvoltarea și consolidarea acestora privind modul de asigurare a transparenței activităților militare.

Și cred că importanța acestui lucru este demonstrată chiar în timp ce vorbim. Pentru că desfășurarea semnificativă a Rusiei în Belarus – și trupe pregătite, și avioane și sisteme avansate precum S-400 – care are loc acum ca exercițiu rapid.

Tocmai de aceea avem nevoie de inspecție și transparență și asupra acestui tip exerciții, nu doar a celor planificate și anunțate din vreme.

Pentru că am văzut înainte: am văzut în Crimeea, în 2014, de multe ori înainte, că exercițiile, pregătirea ridicată a forțelor ca parte a unui exercițiu sunt folosite ca pretext pentru a lansa un atac.

Deci, orice poate îmbunătăți predictibilitatea, transparența exercițiilor va ajuta și la reducerea tensiunilor și la prevenirea ca exercițiile să fie folosite ca deghizare pentru reacții militare agresive.”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: