joi

30 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 februarie, 2022

Preşedintele american Joe Biden a semnat un decret privind confiscarea a şapte miliarde de dolari depuse de banca centrală afgană în SUA. Jumătate din sumă va fi folosită pentru despăgubirea victimelor atentatelor de la 11 septembrie 2001, iar cealaltă jumătate pentru ajutoare umanitare în Afganistan.

În total, rezervele brute ale Băncii centrale afgane se ridicau, la sfârşitul lui aprilie 2021, la 9,4 miliarde de dolari, potrivit Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Această sumă – depusă înainte ca talibanii să preia puterea în august, este deţinută mai ales în străinătate, iar cea mai mare parte în Statele Unite.


Oficiali de la Casa Albă au anunţat că aceste rezerve ale Băncii centrale afgane provin în parte din ajutoare internaţionale, mai ales americane, primite de către Afganistan.

Preşedintele american a cerut vineri ca aceste fonduri să fie depuse într-un cont al Rezervei Federale din New York, prin această manevră extrem de neobişnuită, prin care Statle Unite îşi însuşesc active ale altui stat, scrie AFP, preluată de News.ro.

Joe Biden dorește ca jumătate din această sumă să fie rezervată pentru a onora cererile de indemnizaţie depuse de familiile victimelor atentatelor de la 11 septembrie 2001.

Cealaltă jumătate va fi rezervată ajutării umanitare a Afganistanului, dar prin mecanisme ce vor exclude riscul ca sumele să ajungă la regimul taliban, a precizat Casa Albă.


”Este foarte important să luăm 3,5 miliarde de dolari şi să ne asigurăm că sunt folosiţi în beneficiul poporului afgan” şi să se garanteze totodată ca familiile victimelor terorismului ”să se poată face auzite” în justiţia federală americană, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, un oficial de rang înalt de la Casa Albă.

Situaţia este ”complicată din punct de vedere juridic”, a recunoscut acesta și a precizat că anunțul este doar începutul unei proceduri ce urmează să dureze luni de zile.

Calea aleasă de către preşedintele Statelor Unite va provoca, cu siguranţă, numeroase controverse, în contextul în care Afganistanul se confruntă cu o gravă criză umanitară.

Reacția Băncii centrale a Afganistanului: Este o nedreptate

Banca centrală a Afganistanului, Da Afghanistan Bank (DAB), a criticat sâmbătă planul Washingtonului, spunând că activele sale au fost investite în Statele Unite în conformitate cu practicile internaţionale şi aparţin poporului din Afganistan.

”DAB consideră cea mai recentă decizie a SUA privind blocarea rezervelor valutare şi alocarea acestora în scopuri irelevante ca fiind o nedreptate faţă de poporul din Afganistan”, a spus banca centrală într-un comunicat.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

DAB nu va accepta niciodată ca rezervele valutare ale Afganistanului să fie plătite ca asistenţă umanitară sau compensații altora şi doreşte anularea deciziei şi eliberarea tuturor rezervelor valutare ale Afganistanului, a mai adăugat instituția, citată de Reuters.

Fondurile băncii centrale au fost îngheţate de când talibanii au preluat ţara, la retragerea forţelor străine, în 2021.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: