sâmbătă

20 aprilie, 2024

13 iulie, 2019

Comisia Federală pentru Comerţ (FTC) din Statele Unite a aprobat în această săptămână o amendă civilă record de 5 miliarde de dolari pentru Facebook.

Amenda vine la finalul investigaţiei referitoare la modul în care compania a gestionat datele utilizatorilor care au ajuns la firma britanică de consultanţă Cambridge Analytica, anunță Reuters.

Agenţia a investigat acuzaţiile că Facebook nu gestionat corect datele a 87 de milioane de utilizatori, care au fost transferate firmei de consultanţă.


Un acord trebuie să fie finalizat de divizia civilă a Departamentului de Justiţie, iar un anunţ final ar putea fi făcut cel mai devreme la începutul săptămânii viitoare, au spus sursele Reuters.

În luna mai, o sursă apropiată negocierilor a declarat că acordul ar plasa Facebook sub supraveghere pentru 20 de ani.

Se anticipează că agenţia de reglementare va include în acord restricţii privind modul în care Facebook poate trata datele confidenţiale ale utilizatorilor, potrivit publicaţiei Wall Street Journal, care a mai relatat că votul agenţiei a fost în conformitate cu opinia Partidului Republican, respectiv trei republicani au votat pentru şi doi democraţi împotrivă.

Amenda prevăzută în acord va fi cea mai mare penalizare civilă plătită către agenţie.


FTC şi Facebook au refuzat să comenteze.

Facebook a obţinut în primul trimestru venituri de 15,1 miliarde de dolari şi un profit net de 2,43 de miliarde de dolari. Profitul ar fi fost mai mare dacă Facebook nu ar fi constituit un provizion de 3 miliarde de dolari pentru amenda FTC.

În timp ce acordul elimină o mare problemă pentru Facebook, compania din Silicon Valley va mai fi supusă altor investigaţii antitrust din partea FTC şi a Departamentului de Justiţie, care evaluează competiţia dintre marile companii de tehnologie.

Facebook mai este criticată de preşedintele Donald Trump şi de alţi oficiali din cauza proiectului monedei virtuale Libra, care prezintă riscuri legate de confidenţialitatea datelor şi spălarea de bani.

Cazul Cambridge Analytica şi nemulţumirea provocată de propagarea unor mesaje de ură şi de dezinformare pe platforma de socializare au atras apeluri din partea unor personalităţi, de la senatoarea candidată la prezidenţiale Elizabeth Warren la co-fondatorul Facebook Chris Hughes, care cer guvernului să impună companiei vânzarea diviziei Instagram, cumpărată în 2012, şi a WhatsApp, achiziţionată în 2014.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: