Ambasadorul american la Budapesta, David Pressman (foto), a anunţat miercuri că Statele Unite au sancţionat peste cincizeci de persoane şi instituţii pentru legăturile lor cu Rusia. Pe lista sancțiunilor se regăsesc Banca Internaţională de Investiţii (IIB) şi Imre Laszlóczki, vicepreşedintele ungar al IIB şi fost ambasador al Ungariei în Kazahstan şi Azerbaidjan, anunță Reuters.
Printre maghiarii sancţionaţi de Washington se numără și alţi reprezentanți ai IIB, printre care preşedintele Nikolai Kozov,şi Georgij Potapov, vicepreşedinte al Consiliului Guvernatorilor IIB.
„Suntem îngrijoraţi de faptul că guvernul ungar continuă să menţină legături strânse cu Rusia, în ciuda agresiunii brutale neîncetate a Rusiei împotriva Ucrainei şi a ameninţării la adresa securităţii transatlantice”, a declarat ambasadorul SUA la Budapesta.
„Prezenţa acestei platforme opace a Kremlinului (IIB) în inima Ungariei ameninţă securitatea şi suveranitatea poporului ungar, a vecinilor săi europeni şi a aliaţilor săi din NATO”, a declarat ambasadorul SUA la Budapesta, David Pressman, într-o conferinţă de presă.
Bulgaria, Cehia, România şi Slovacia ai ieșit din IIB în februarie 2022
După ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, Bulgaria, Cehia, România şi Slovacia şi-au încheiat participarea la IIB. Guvernul ungar nu a luat însă nicio măsură împotriva băncii, care şi-a mutat operaţiunile la Budapesta în 2019.
Ambasadorul Pressman spune că SUA şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la prezenţa băncii, dar că, spre deosebire de alţi aliaţi NATO, guvernul premierului Viktor Orban a respins aceste îngrijorări şi a găzduit în continuare IIB.
„Prin acest anunţ, Statele Unite demonstrează că vor lua măsuri ca răspuns la opţiunile Ungariei şi pentru a limita accesul Rusiei şi al persoanelor sancţionate la sistemul financiar internaţional”, a punctat ambasadorul.
SUA: IIB a permis consolidarea spionajului rusesc în Europa
Un comunicat a Trezoreriei SUA arată că prezenţa IIB la Budapesta a permis Rusiei să îşi consolideze prezenţa serviciilor de informaţii în Europa şi „ar putea servi drept mecanism pentru corupţie şi finanţare ilicită, inclusiv pentru încălcări ale sancţiunilor”.
„Prezenţa IIB la Budapesta permite Rusiei să îşi sporească prezenţa serviciilor de informaţii în Europa, deschide uşa pentru activităţile de influenţă malignă ale Kremlinului în Europa Centrală şi în Balcanii de Vest şi ar putea servi drept mecanism pentru corupţie şi finanţare ilicită, inclusiv pentru încălcarea sancţiunilor”, se arată în comunicatul Trezoreriei americane.
Înainte de anunțul ambasadorului american la Budapesta, ministrul Gergely Gulyás a acuzat Ambasada SUA că face campanie pro-război.
Guvernul maghiar nu a comunicat oficial pe marginea deciziei americane. Ministrul de externe Peter Szijjarto, care marţi a fost în vizită la Moscova, l-a primit miercuri la Budapesta pe omologul său din Belarus, ţară aliată cu Rusia, Siarhei Aleinik.
***