vineri

21 iunie, 2024

12 aprilie, 2023

David Pressman, ambasadorul SUA la Budapesta, a convocat pentru miercuri o conferinţă de presă al cărei subiect nu se cunoaşte încă. Portalul de ştiri Világgazdaság, citat de News.ro, scrie ar putea intra în discuţie o posibilă revocare a scutirii de vize pentru maghiarii care vor să călătorească în SUA (excludere din Visa Waiver).

Administrația Biden, scriu și media occidentale, este nemulțumită de faptul că Ungaria blochează cererea de aderare la NATO a Suediei și faptul că Guvernul Orban blochează sancțiuni impuse Rusiei.

(Citește și: ”Washington, îngrijorat de deteriorarea relațiilor dintre SUA și Ungaria”)

Semn că relațiile dintre cele două state sunt mai mult decât reci, Ungaria (dar și Turcia) nu a fost invitată la Washington la summit-ul democrațiilor organizat luna trecută.

Presa maghiară trece în revistă posibilitățile


„Relaţiile dintre SUA şi Ungaria ar putea continua să se înrăutăţească?” – titrează Hirado articolul în care anunţă conferinţa de presă a ambasadorului american la Budapesta. 

„Rămâne neclar ce va anunţa miercuri ambasadorul american David Pressman. Deşi deciziile majore sunt de obicei anunţate la nivel ministerial, SUA ar putea opta chiar pentru tactica ca ambasadorul să anunţe deciziile guvernului american, ca un mesaj diplomatic puternic. Deocamdată, toată lumea îşi dă cu presupusul ce consecinţe ar putea avea în continuare tensiunea politică ungaro-americană”, scrie publicația maghiară.

O posibilă lovitură ar putea fi denunţarea unilaterală a tratatului de evitare a dublei impuneri (FACTA) cu Ungaria. Schimbarea ar putea afecta nu doar investitorii maghiari, ci şi companiile americane. Este o decizie revelatoare, deoarece SUA nu au mai făcut niciodată aşa ceva cu nicio ţară cu un potenţial economic mai mare – nici măcar cu Rusia, mai scrie Hirado.

Világgazdaság arată că în lipsa acordului FACTA, tranzacţiile fără schimb de informaţii ar fi supuse unei reţineri la sursă de 30%, ceea ce ar putea însemna că în ochii companiilor străine, competitivitatea Ungariei ar fi subminată, iar această măsură ar putea afecta chiar şi investitorii interni.


Pe de altă parte, un expert fiscal anonim a explicat pentru portal că nici SUA nu ar fi neapărat interesate de rezilierea acordului, pentru că ar spori posibilităţile de evaziune fiscală pentru cetăţenii americani.

O altă lovitură ar putea fi impunerea de sancţiuni asupra unor persoane influente, însă ar putea exista consecinţe şi mai dure – care ar afecta direct populaţia mai degrabă decât actorii economici şi politici – dacă Ungaria ar fi exclusă din programul de Visa Waiver, ce permite cetăţenilor maghiari să călătorească în Statele Unite fără viză pentru afaceri sau turism pentru 90 de zile sau mai puţin.

Budapesta: Opoziţia nu mai face campanie cu bani americani, ci direct Ambasada SUA

Diplomaţia americană nu a încetat să încerce să forţeze Ungaria să adopte o poziţie pro-război, dar Ungaria rămâne convinsă că pacea este în interesul comun, a declarat miercuri, la Budapesta, ministrul Cabinetului premierului Viktor Orban, Gergely Gulyás, într-o conferinţă de presă.

El a acuzat că, în ultimele zile, toată lumea a putut vedea pe stradă că nu mai este opoziţia cea care face campanie cu bani americani, ci direct Ambasada SUA.

„Acest lucru este neobişnuit, mai ales în rândul aliaţilor”, a declarat ministrul, care a spus că cea mai mare problemă este faptul că această campanie americană este una pro-război.

Oficialul a repetat poziţia oficială a Budapestei că este în interesul comun să se ajungă la o încetare a focului în Ucraina şi la discuţii de pace cât mai curând posibil.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: