15 octombrie, 2015

sua

Statele Unite își vor extinde prezența militară în Afganistan în perioada post-2016, a anunțat joi președintele american Barack Obama, care a subliniat că misiunea soldaților americani este vitală pentru interesele de securitate națională ale țării sale, transmit Reuters, DPA și AFP.

Preşedintele Obama dorea inițial ca trupele americane, cu excepţia unei mici forţe găzduite în sediul ambasadei din Kabul, să fie retrase din Afghanistan până la terminarea mandatului său, în ianuarie 2017.


În conformitate cu noul plan, potrivit declaraţiilor unor oficiali ai Casei Albe, forţele americane vor fi reduse la 5.500 începând din 2017 şi vor fi concentrate în 4 locaţii- Kabul, Bagram, Jalalabad şi Kandahar. În anul 2016 SUA vor avea în Afganistan 9800 de militari.

Deciziile anunțate de SUA sunt rezultatul unor luni de deliberări, la care au participat preşedintele Obama, lideri afghani, oficiali de la Pentagon, comandanţi militari din teatrul de operaţiuni şi consilieri ai preşedintelui, în legătură cu cea mai bună modalitate de a acorda asistenţă forţelor afghane.

Trupele americane vor continua să instruiască şi să sfătuiască forţele Afghane şi se vor asigura că militanţii al-Quaeda sunt împiedicaţi să ameninţe securitatea SUA.

“Misiunea noastră nu se schimbă”, au declarat sursele Reuters.


Coaliţia militară condusă de SUA a finalizat oficial misiunile de luptă la sfârşitul anului 2014, după 13 ani de război. Trupele afghane au preluat din 2015 responsabilitatea apărării teritoriului naţional, cu ajutorul acordat de NATO şi SUA.

Trupele afghane au suferit recent pierderi în faţa militanţilor talibani, care au avut temporar sub control Kunduz, o localitate din nordul Afghanistanului.

Armata americană a luat în considerare o încetinire a retragerii din Afghanistan după vizita din martie a preşedintelui Ashraf Ghani.

Păstrarea celor 5.500 de militari în cele 4 locaţii va costa SUA 14,6 miliarde dolari în fiecare an, peste cele 10 milioane dolari annual care reprezintă cheltuiala menţinerii forţei consolidate din ambasada de la Kabul.

Şi aliaţi NATO transmit semnale că sunt interesate să îşi menţină prezenţa în Afganistan după modelul american- misiunea „Resolute Support” beneficiază de participarea a peste 6.000 de persoane- forţă non-americană prezentă în Afghanistan.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: