Într-o mișcare menită să crească profilul economic al Statelor Unite în Asia, dar și să contrabalanseze influența Chinei în regiune, Casa Albă a anunțat semnarea Cadrului Economic Indo-Pacific (Indo-Pacific Economic Framework – IPEF), un acord cu 12 parteneri din regiune, inclusiva Australia, Japonia și Republica Coreea, informează CNBC.
Acordul vizează stabilirea unor reguli internaționale privind economia digitală, lanțurile de aprovizionare, decarbonizare și reglementări aplicabile lucrătorilor.
Combaterea inflației reprezintă o prioritate, iar acest cadru este conceput pentru a ajuta la scăderea costurilor, făcând lanțurile de aprovizionare mai rezistente pe termen lung, a anunțat președintele SUA, Joe Biden.
IPEF nu este un acord de liber schimb. Biden se confruntă cu presiuni politice din partea stângii și a dreptei din Statele Unite pentru a evita astfel de acorduri.
De asemenea, cadrul nu este un pact de securitate și este separat de formatul Quad care include Statele Unite, Japonia, India și Australia, a declarat duminică consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan.
Joe Biden se află la Tokyo săptămâna aceasta, unde are programate întâlniri atât cu liderii regionali, pe tema IPEF, cât și cu statele din cadrul Quad-ului.
În ciuda faptului că au evitat acordurile comerciale, Statele Unite vor să-și consolideze influența economică în Asia, unde China este țara dominantă, cu toate că rolul altor aliați americani, cum ar Japonia și Coreea de Sud este în creștere, iar India, membră a Quad-ului, se bucură de un avans economic vertiginos.
Statele Unite au nevoie de „îmbunătățirea competitivității economice în regiune”, este de părere Ali Wyne, analist senior la Eurasia Group.
„Chiar și acele țări care au temeri semnificative și tot mai mari cu privire la politica externă și obiectivele strategice ale Chinei apreciază că nu se pot decupla în mod semnificativ de economia sa pe termen scurt”, a spus Wyne, „deci administrația Biden va lucra pentru a câștiga tracțiune maximă pentru Cadrul Economic Indo-Pacific.”
Oficialii americani au avut grijă să evite să menționeze China în discuțiile despre IPEF și au negat că este un grup „închis”, așa cum a susținut China.
Media chineză controlată de stat a anunțat sâmbătă că „scopul principal al călătoriei lui Biden în Coreea de Sud și Japonia este încercarea de a forma o nouă coaliție politică împotriva Chinei, prin stabilirea unei alianțe în jurul Washingtonului în regiunea Asia-Pacific”.
Jake Sullivan le-a spus reporterilor duminică că nu este surprins de îngrijorările Chinei cu privire la numărul și diversitatea statelor „care și-au exprimat interesul și entuziasmul pentru IPEF”.
***