joi

18 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 mai, 2022

Cancelarul german Olaf Scholz și președintele SUA Joe Biden au fost de acord ca țările lor să nu recunoască nici un câștig teritorial al Rusiei în Ucraina, în cursul unei convorbiri telefonice, potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului de la Berlin, citat de Reuters.

Cei doi lideri au denunțat „recentele comentarii ale conducătorilor ruși, prin care s-a urmărit discreditarea conducerii Ucrainei legitimate democratic“, a mai spus oficialul citat.

Totodată, Olaf Scholz și Joe Biden „au fost de accord că Ucraina are nevoie de susținere continuă și mai substanțială pentru a-și exercita dreptul legitim la autoapărare”, a mai spus purtătorul de cuvânt german.


Joe Biden a salutat „susținerea Ucrainei de către Germania prin furnizarea de asistență în problemele de securitate, angajamentul german recent pentru ajutorul umanitar suplimentar, ca și parteneriatul strâns (al celor două țări) pe parcursul acestei crize”, a spus Casa Albă în declarația sa privind convorbirea telefonică dintre cei doi lideri.

Disputa germano-ucrainiene s-a rezolvat

Șefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, va efectua curând o vizită în Ucraina, după ce preşedintele german Frank-Walter Steinmeier şi cel ucrainean Volodimir Zelenski au rezolvat, telefonic, o dispută legată de refuzul Kievului de a-l primi pe Walter Steinmeier, a anunțat președinția germană, citată de dpa și Agerpres.

Olaf Scholz a declarat joi că este un „lucru bun” faptul că cei doi preşedinţi au soluţionat respectiva dispută, dar nu a comentat asupra unei posibile vizite a lui în Ucraina.

Germania este ezitantă și în legătură cu trimiterea de arme Ucrainei.


Frank-Walter  Steinmeier intenţiona să efectueze o vizită în capitala Ucrainei împreună cu şefii de stat din Polonia, Letonia, Estonia şi Lituania la jumătatea lui aprilie, dar i s-a spus cu puţin timp înainte de plecare să nu mai vină.

Decizia Kievului a venit în contextul criticilor faţă de legăturile lui Frank-Walter Steinmeier cu Rusia şi a eşecului său în perioada sa ca ministru de externe de a ţine cont de avertismentul statelor est-europene privind pericolul unei agresiuni ruse, notează dpa.

Acum Frank-Walter Steinmeier şi-a exprimat „solidaritatea, respectul şi sprijinul pentru lupta curajoasă a poporului ucrainean împotriva agresorului rus” în conversaţia cu Zelenski şi ambii şefi de stat au descris discuţia drept „foarte importantă” şi „foarte bună”, a comunicat biroul prezidenţial.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: