luni

22 aprilie, 2024

1 februarie, 2019

Secretarul de Stat american Mike Pompeo (foto) a declarat vineri că Statele Unite vor anunța sâmbătă că se retrag din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) încheiat cu Rusia în 1987, una dintre piesele centrale ale controlului armamentului după Războiul Rece, relatează The Associated Press.

Anunțul american, care era așteptat de câteva luni de zile, este urmarea a ani de dispute nesoluționate cu Rusia legate de respectarea prevederilor tratatului care interzice deținerea sau amplasarea terestră de rachete nucleare cu rază medie de acțiune.

Mike Pompeo a spus că SUA își vor prezenta sâmbătă decizia de a ieși din acest tratat, iar dacă Rusia nu va reveni rapid în cadrul trasat de INF atunci acesta ”se va termina”.


Negociat de foștii președinți Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov și ratificat de către Senatul SUA, INF a eliminat din arsenalele celor mai mari două puteri nucleare rachetele cu rază medie de acțiune, reducând astfel posibilitatea acestor țări de a lansa atacuri nucleare surpriză. Tratatul interzice deținerea rachetelor cu rază de acțiune între 500 și 5.500 de km.

După o întâlnire la Geneva. la mijlocul lunii ianuarie, a specialiștilor ruși și americani, subsecretarul de stat al SUA pentru controlul armamentelor și securitate internațională Andrea Thompson a anunțat că Rusia refuză să permită inspecții adecvate ale noilor sisteme de rachetă ruse despre care Washington-ul afirmă că încalcă prevederile tratatului INF.

SUA și aliații NATO doresc ca Rusia să își distrugă sistemele 9M729, rachete ce pot purta încărcătură nucleară, și să revină astfel în interiorul cadrului trasat de INF. Rusia a anunțat că este dispusă doar să găzduiască inspecții internaționale, ca să convingă Occidentul că SUA se înșeală atunci când spune că aceste sisteme pot purta și altceva decât încărcături convenționale.

Procedura de retragere din INF a SUA va dura 6 luni, după notificarea formală asupra intenției, stabilită deja a fi emisă la data de 2 februarie.


”Rusia trebuie să revină la conformare. Ne este clar deja că acesta este un model în care Rusia investește de mult timp- își modernizează și testează permanent armament nuclear. În felul acesta, Rusia încearcă să își restabilească sfera de influență în care pot intimida sau controla unii dintre vecini”, a declarat pentru Reuters secretarul general NATO Jens Stoltenberg după ce s-a întâlnit cu Andrea Thompson, care l-a informat despre discuțiile purtate de SUA și Rusia la Geneva.

Oficialul NATO a mai spus că Alianța trebuie să se pregătească de desființarea tratatului INF și că a cerut deja comandanților militari să analizeze efectele care urmează să se producă. Jens Stoltenberg a refuzat să ofere detalii suplimentare.

Aliații europeni ai NATO sunt îngrijorați că amplasarea de rachete americane în Europa va pune în pericol continentul într-o perioadă în care previzibil se va intensifica competiția nucleară Moscova-Washington.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: