miercuri

12 iunie, 2024

22 ianuarie, 2023

Statele Unite au decis să mențină câteva mii de soldați în România pentru încă nouă luni și să aducă soldați de elită conduși de un general – aceasta fiind cea mai apropiată unitate a armatei americane de războiul din Ucraina, au declarat oficiali ai Pentagonului, citați de The New York Times.

Următoarea misiunea va fi condusă de un general cu două stele și din ea vor face parte militari de elită.

Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, aflată la șapte minute de zbor cu racheta peste Marea Neagră, de unde forțele ruse s-au stabilit în Crimeea, a devenit un centru de pregătire pentru forțele NATO din sud-estul Europei.


Forțele armate ar fi de fapt o primă linie de apărare dacă Rusia ar invada țările membre NATO.

4.000 de soldați, “cazați” pentru intervenții rapide

Aproximativ 4.000 de soldați americani din cadrul Diviziei 101 Aeropurtate sunt staționați la baza aeriană din vara anului trecut, inclusiv grupuri mici de trupe care se antrenează frecvent chiar la granița României cu Ucraina.

Anterior, a existat un contingent mai mic din cadrul Diviziei 82 Aeropurtate care a fost trimis ca parte a unei forțe de răspuns rapid, după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.

Trupele Diviziei 101 Aeropurtate vor pleca în următoarele două luni, iar oficialii au spus că vor fi înlocuite de o brigadă diferită de Divizia 101, care are sediul la Fort Campbell, Ky.


Misiunea va fi condusă de personalul superior, inclusiv de generalul cu două stele și de cei mai buni planificatori, de la Divizia a 10-a de Munte, cu baza la Ft. Drum, N.Y., pentru ceea ce se așteaptă să fie o desfășurare de nouă luni.

(Citiți și: ”NATO mută aeronavele AWACS din Germania în România”)

Anunțul de ieri al Pentagonului clarifică intențiile Pentagonului de a păstra unitatea de nivel superior la baza aeriană din România.

unui general cu două stele atât de aproape de zona de luptă ar permite luarea unor decizii rapide cu privire la locul de poziționare a trupelor și armelor în cazul în care Rusia ar împinge războiul pe teritoriul NATO, sunt de părere analiștii militari.

Mutarea „ar asigura faptul că Statele Unite continuă să fie bine poziționate pentru defensivă alături de aliații noștri de pe continentul european”, a precizat armata într-un comunicat emis sâmbătă.

(Citiți și: „Zelenski insistă ca Occidentul să trimită tancuri grele în Ucraina. NATO: Creşterea ajutorului militar pentru Kiev este „urgentă”)

„Statele Unite vor continua să își ajusteze poziția, după cum este necesar, ca răspuns la mediul de securitate dinamic”, scrie sursa citată.

Consolidarea este parte din angajamentul președintelui Biden din iunie de a crește forțele americane în Europa ca răspuns la invazia Rusiei. Aceasta a inclus, de asemenea, aproximativ 12.000 de soldați americani, în prezent bazați în vestul Poloniei, pentru a lucra cu forțele NATO în Polonia și în țările baltice.

 Cei care susțin menținerea unei prezențe militare puternice în Europa de Est au indicat atacul Rusiei ca fiind o dovadă că Statele Unite și aliații săi din NATO nu au făcut suficient pentru a descuraja Moscova iarna trecută.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: