miercuri

17 aprilie, 2024

1 septembrie, 2020

Comisia de Reglementare Nucleară a SUA a emis raportul final de evaluare a siguranței reactorului modular mic (SMR) proiectat și construit de compania americană NuScale Power, potrivit presei occidentale.

„Odată cu această fază (a șasea și ultima de revizie) NuScale a finalizat procesul de certificare și clienții își pot realiza planurile de dezvoltare a centralelor”, potrivit unui comunicat NuScale Power, citat de BusinessWire.


Mini-reactoarele modulare de 60 MW au aproape 10% din puterea instalată a unui reactor de la Cernavodă, care acoperă circa 10% din consumul de electricitate al României.

Autorizarea SRM deschide drumul utilizării comerciale a reactoarelor, inclusiv în România, prin Nuclearelectrica (SNN), care s-a arătat interesată de tehnologia mini-reactoarelor modulare SMR, prin semnarea unui Memorandum de înțelegere (MoU) cu NuScale Power, în martie 2019.

Totuși, „instalarea de reactoare sau de alte echipamente energetice netestate și fără ani în operare” nu este recomandată, chiar dacă este binevenită conectarea companiilor românești „la dezvoltările tehnologice internaționale din domeniu”, spunea expertul în energie Răzvan Nicolescu, la vremea respectivă.

(Citiți și: „CEZ se implică în dezvoltarea proiectului american al centralelor nucleare de mică putere”)

De altfel, până la a deveni client al NuScale Power, Nuclearelectrica (SNN) așteaptă de la compania americană „informaţii tehnice şi economice cu privire la tehnologia nucleară”.


Centrala nucleară construită din reactoare modulare SRM este o versiune redusă și scalabilă a tehnologiei reactoarelor cu apă sub presiune. Proiectul scalabil al NuScale poate acomoda până la 12 module individuale, care oferă beneficiile absenței emisiilor de carbon.

Utilizând tehnologia NuScale Power, Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS) are în plan să construiască prima centrală SMR. Se estimează că va produce 720 MW de energie fără emisii de carbon, utilizând 12 module NuScale, spune PowerMag, citată de e-energia, care a relatat prima în România despre autorizarea SRM.

Interesul României

Scopul declarat al Memorandumului semnat anul trecut de SNN și NuScale Power  este evaluarea dezvoltării, autorizării şi construcţiei reactoarelor modulare mici (SMR) ca o potenţială soluţie pe termen lung pentru România.

„Practic, SNN, prin acest acord, va beneficia de know-how în dezvoltarea unei noi tehnologii nucleare. (…) Acest MoU nu implică în niciun fel instalarea de tehnologii nucleare ce se află încă în faza de testare”, ci „reprezintă prin excelenţă o abordare pro-activă, neangajantă, specifică industriei nucleare cu un posibil rezultat pe termen foarte lung, o aliniere a unui operator din România la un trend internaţional”, declara Cosmin Ghiță, directorul general al Nuclearelectrica (SNN), anul trecut.

NuScale Powereste controlată de Fluor Corporation, o companie globala de inginerie, procurare și construcție cu o experiență de 60 de ani în industria nucleară comercială.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: