marți

29 noiembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 octombrie, 2021

Fiecare leu pe care statul român îl investește într-un ciclu complet de educație (de la nivel preșcolar la postuniversitar) generează 8 lei sub formă de venit la buget prin taxe, impozite și contribuții, conform studiului „Costul educației: investiție, randament, impact”, realizat de Deloitte România la comanda Fundației World Vision România.

De asemenea, arată analiza, cu fiecare nivel de învățământ absolvit, veniturile unei persoane se dublează aproape.

Impactul educației asupra veniturilor și cheltuielilor statului

Investiția în educație generează încasări importante pentru stat, ca administrator al bugetelor publice, cu un impact considerabil pentru societate în ansamblul acesteia, demonstrează studiul World Vision România, care oferă și un exemplu:


„Statul cheltuiește în total circa 168.000 de lei, în medie, pentru fiecare persoană care absolvă un masterat, de la grădiniță până la acordarea diplomei. În același timp, statul încasează de la o astfel de persoană, pe toată durata vieții acesteia, aproape 1,45 de milioane de lei din contribuții, taxe și impozite.

Cu alte cuvinte, la fiecare leu investit în educația unei persoane cu masterat, statul primește înapoi opt lei, echivalând cu un randament al investiției de 700%.”

Dacă, însă, statul nu-i ajută pe copii să rămână în școală, statul va cheltui ulterior, când aceștia devin adulți, aproximativ 90.000 de lei, în medie, pentru un șomer cu studii primare, pe toată durata vieții acestuia.

De asemenea, contribuțiile persoanelor fizice la buget cresc odată cu nivelul de educație:

  • O persoană cu studii primare contribuie în fiecare an la buget, în medie, cu maxim 10.363 de lei.
  • Suma crește la maxim 20.517 lei pentru persoanele care au absolvit cel mult o școală profesională și ajunge la o valoare maximă de peste 40.000 de lei pentru cei cu studii universitare și postuniversitare.

Impactul educației asupra veniturilor unei persoane


Efectul educației este semnificativ asupra nivelului veniturilor persoanelor fizice, mai arată studiul realizat la cererea World Vision Romania:

  • Veniturile brute realizate de o persoană se dublează, în medie, cu fiecare nivel de învățământ finalizat. 
  • Prin urmare, un absolvent de liceu câștigă de două ori mai mult decât o persoană care a terminat doar școala generală, iar un absolvent de facultate câștigă dublu față de cineva care are doar o diplomă de bacalaureat.
  • Această evoluție se păstrează indiferent de statutul profesional, fiind valabilă nu doar pentru salariați, ci și pentru agricultori și lucrătorii pe cont propriu în alte activități decât cele agricole.

Studiul „Costul educației: investiție, randament, impact” a fost efectuat de Deloitte România la solicitarea Fundației World Vision, pe baza seturilor de datelor disponibile din surse publice (desk research).

Studiul a fost realizat pentru următoarele categorii de statut ocupațional: lucrător pe cont propriu în activități neagricole, agricultor, șomer, salariat conform, pentru următoarele niveluri de studii: primar/ISCED 0-1, secundar/ISCED 2-3, superior/ISCED 5-7. În prezentul studiu nu sunt prezentate informații referitoare la categoria ”Patroni”/”Antreprenori” din cauza nivelului limitat de informații.

Studiul face parte din seria de cercetări și inițiative ale World Vision din domeniul educației, printre care se numără studii precum „Investiție în educația copiilor din mediul rural” (2017), „Cursa celor 30 de ani de educație în România… rurală” (2020), “Bunăstarea copilului din mediul rural”.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: