Începând cu anul şcolar 2021-2022, creşele de stat sunt arondate, la solicitarea primarilor și prin decizie a inspectoratele şcolare judeţene , unităţilor de învăţământ preşcolar cu program prelungit, după ce Guvernul a adoptat vineri o OUG în acest sens.
În creșe pot fi înscriși copii cu vârsta cuprinsă între 11 luni și 3 ani, precizează documentul.
Până la 1 octombrie, inspectoratele finalizează procedura de arondare a creșelor de stat la unitățile de învățământ preuniversitar preșcolar până la data de 1 octombrie 2021, cu informarea Ministerul Educației.
Finanțarea va fi asigurată de la bugetul de sta, iar costul standard aprobat este de 15.000 de lei per copil în creșă, mai mult decât dublu față de costul standard per copil în grădiniță. Pentru un copil de grădiniță costul standard este de 7.431 de lel, iar pentru un elev, de 6.111 lei.
În cazul în care autoritățile administrației publice locale nu solicită arondarea în sistemul de învățământ, creșele rămân instituții publice cu subordonare locală, cu personalitate juridică, dar finanțarea va fi asigurată tot de la bugetul de stat, prin Ministerul Educației, conform costului standard per ante preșcolar, conform OUG.
Autoritățile administrației publice locale vor putea contribui la suplimentarea acestei finanțări, dar finanțarea de bază va fi asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației.
Creșele din sistemul privat autorizate să funcționeze provizoriu se supun prevederilor prezentei ordonanțe de urgență și parcurg procesul de acreditare conform prevederilor legale în vigoare.
Ce condiții trebuie să îndeplinească educatorii:
- Începând cu anul școlar 2021-2022, pentru ocuparea funcţiei didactice de educator-puericultor se acceptă și absolvenți ai liceului pedagogic sau ai unei şcoli echivalente, cu specializarea educatoare care au urmat cursuri de educaţie timpurie în cadrul proiectelor derulate de Ministerul Educaţiei cu terți, precum și absolvenți cu diplomă de licență, specializarea pedagogia învățământului preșcolar și primar sau absolvenți ai programelor de masterat didactic, specializarea educație timpurie.
- Educatorii-puericultori din structura creșelor de stat care trec în coordonarea Ministerului Educației, începând cu anul școlar 2021-2022 pot ocupa, în următorii 4 ani, funcția de educator-puericultor, cu condiția îndeplinirii cerințelor specifice din Metodologia de recunoaștere și atestare a competențelor profesionale pentru ocuparea funcției de educator-puericultor, elaborată de Ministerul Educației.