joi

27 ianuarie, 2022

Studiu: România pierde 15% din PIB din cauza sănătăţii proaste a populaţiei

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 martie, 2012

Un studiu făcut de Institutul de Prognoză Economică din cadrul Academiei Române, cu sprijinul filialei din România a Pharmaceutical Research and Manufacturers of America (PhRMA) – Local American Working Group, indică faptul că România pierde circa 18,6 miliarde de euro, adică15% din PIB-ul din 2010, din cauza condiţiilor precare de sănătate.

Potrivit autorilor studiului, citaţi de MEDIAFAX, dacă starea sănătăţii populaţiei ar ajunge la nivelul mediu din UE, România ar avea surplus economic de 6,7 miliarde de euro.

„Comparativ cu situaţia în care starea de sănătate a populaţiei s-ar situa la un nivel ideal, România pierde, în acest moment, în jur de 18,6 miliarde de euro – adică15% din PIB-ul din 2010, în urma condiţiilor precare de sănătate. De asemenea, dacă starea sănătăţii românilor ar ajunge la nivelul mediu din Uniunea Europeană, România ar avea un surplus economic de 6,7 miliarde de euro – adică 6% din PIB-ul din 2010”, potrivit autorilor studiului.


Ca şi consecinţă a bolilor, România pierde în medie aproape 16.000 de ani de viaţă activă la 100.000 de persoane într-un ciclu de viaţă (anii de viaţă ajustaţi în funcţie de incapacitate – DALY), clasându-se printre ţările cu cea mai mare povară a bolilor în Europa Centrală şi de Est.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În cadrul studiului este menţionat şi faptul că Guvernul a înregistrat încasări de peste 20 la sută din totalul valorii pieţei de medicamente pe bază de prescripţie, respectiv aproximativ 1,7 miliarde de lei în 2010, din impozite şi taxe achitate de către industria farmaceutică la bugetul central şi la cele locale.

De asemenea, dacă este luată în calcul şi taxa clawback introdusă în 2011, totalul impozitelor şi taxelor plătite de către această industrie va depăşi 30 la sută din totalul pieţei medicamentelor eliberate pe bază de prescripţie medicală.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar:

rrr