miercuri

27 martie, 2024

25 aprilie, 2022

Cheltuielile militare globale au crescut din nou în 2021, stabilind noi recorduri, în contextul în care Rusia a continuat să-și consolideze armata înainte de invadarea Ucrainei, potrivit unui raport publicat luni, care mai arată că tendința va continua în special în Europa, transmite AFP, potrivit France24.

În ciuda consecințelor economice ale pandemiei globale de Covid, țările din întreaga lume și-au crescut arsenalele, cheltuielile militare globale crescând cu 0,7% anul trecut, potrivit unui raport al Institutului Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (Sipri).

„În 2021, cheltuielile militare au crescut pentru a șaptea oară consecutiv, ajungând la 2,1 trilioane de dolari. Aceasta este cea mai mare cifră pe care am avut-o vreodată”, a declarat pentru AFP Diego Lopes da Silva, cercetător senior la Sipri.


Cheltuielile Rusiei au crescut cu 2,9% – al treilea an consecutiv de creștere – la 65,9 miliarde de dolari.

Cheltuielile pentru apărare au reprezentat 4,1% din produsul intern brut (PIB) al Rusiei, „mult mai mari decât media mondială”, Moscova având al cincilea cel mai mare buget de apărare din lume, a spus Lopes da Silva.

Pe de altă parte, cheltuielile militare ale Ucrainei au crescut cu 72% de la anexarea Crimeei. Cu toate că acestea au scăzut cu peste opt procente în 2021, până la 5,9 miliarde de dolari, acestea au reprezentat în continuare 3,2 la sută din PIB-ul Ucrainei.

Pe măsură ce tensiunile au crescut în Europa, tot mai multe țări NATO au sporit cheltuielile.


Opt țări membre au atins anul trecut 2% din PIB, cu una mai puțin decât în ​​anul precedent, dar în creștere față de doar două în 2014, se arată în raport.

Lopes da Silva a spus că se așteaptă ca cheltuielile în Europa să continue să crească. SUA, care a cheltuit cu mult mai mult decât orice altă națiune (801 miliarde de dolari), a mers împotriva tendinței globale și și-a redus cheltuielile cu 1,4% în 2021.

În ultimul deceniu, cheltuielile SUA pentru cercetare și dezvoltare au crescut cu 24%, în timp ce achizițiile de arme au scăzut cu 6,4%. Cu toate că ambele au scăzut în 2021, scăderea de la cercetare nu a fost la fel de pronunțată, evidențiind atenţia țării „pe tehnologiile de generație următoare”.

China, al doilea cel mai mare cheltuitor militar din lume, cu un buget de aproximativ 293 de miliarde de dolari, și-a sporit cheltuielile cu 4,7%, marcând al 27-lea an consecutiv de creștere a cheltuielilor.

Consolidarea militară a țării a determinat, la rândul său, vecinii săi regionali să își mărească bugetele militare, Japonia adăugând 7 miliarde de dolari, o creștere de 7,3% — cea mai mare creștere anuală din 1972.

Australia a cheltuit, de asemenea, cu patru procente mai mult pe armata sa, ajungând la 31,8 miliarde de dolari în 2021.

India, al treilea cel mai mare cheltuitor din lume, cu 76,6 miliarde de dolari, a crescut, de asemenea, fondurile în 2021, dar cu 0,9 procente.

Marea Britanie s-a clasat pe locul patru, cu o creștere cu trei procente a cheltuielilor militare la 68,4 miliarde de dolari, devansând Arabia Saudită, care şi-a scăzut cheltuielile cu 17%, până la aproximativ 55,6 miliarde de dolari.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: