sâmbătă

20 aprilie, 2024

4 aprilie, 2019

Aproximativ 70% din populația tinerilor români cu vârste între 14–29 de ani nu doresc, în momentul de față, să se mute în altă țară, conform Studiului despre Tinerii din România 2018/2019, realizat la comanda Fundației Friedrich-Ebert-Stiftung (FES).

Proporția este mai mare în cazul segmentului de vârstă 14–19 ani, dar această intenție scade cu vârsta.


Comparativ cu 2014, se constată o creștere consistentă a celor ce optează să rămână în țară – în urmă cu cinci ani, 60% din tinerii români doreau să plece pentru cel puțin șase luni, iar anul trecut doar 30%.

Analiza oferă și posibile explicații pentru răsturnarea opțiunilor, explicații cu atât mai necesare cu cât datele INS arată că plecările la muncă în străinătate sunt în creștere, cu ritmuri diferite pe categoriile de vârstă.

Diferența ar putea fi „cu ușurință atribuită faptului că România se afla încă într-o perioadă de constrângeri economice în 2014, iar acum a înregistrat deja mai mulți ani de creștere economică mai susținută, însă este posibil, de asemenea, să fie un efect de chestionar”, se precizează în analiză.

Ultima explicație este sugerată și de rezultatele de la un alt set de întrebări.


La cele trei perspective privind viitorul, tinerii sunt foarte optimiști în ceea ce privește evoluția personal, dar pesimiști când e vorba despre progresul economiei sau societății românești.

Astfel, patru din cinci tineri intervievați cred că viitorul le va aduce o situație mai bună, în timp ce doar puțin peste trei din 10 consideră că situația economică a României va fi mai bună în viitor. 63% din total cred că România va fi, din punct de vedere economic, cel mult în aceeași situație ca și acum:

Proiecția unui viitor personal mai bun reflectă încrederea în forțele proprii, dar, atrag atenția autorii analizei, se poate traduce și printr-o temere a tinerilor că toate aspirațiile lor vor fi realizate în străinătate, nu în țară.

O altă variantă a interpretării ar fi că, rămași în România, ei se vor detașa de realitățile întregii societăți românești.

Optimismul tinerilor scade dramatic odată cu intrarea pe piața muncii 

Persoanele cu vârsta de până la 22 de ani sunt mai încrezătoare în viitorul lor, „dar optimismul pare să se topească odată cu trecerea timpului, chiar dramatic după vârsta intrării pe piața muncii”, constată analiza.

Tinerii cu vârste cuprinse între 27–29 de ani sunt încă optimiști, în general, dar mult mai temperați.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: