fbpx

La obiect

Deficitul de cont curent – dublat după prima treime a anului, datoria externă a urcat spre 127 mld. euro

Balanța de plăți a înregistrat după luna aprilie 2021 un deficit de cont curent de 4.710 milioane euro, cu circa 107% peste nivelul din aceeași… Mai mult

14.06.2021

La obiect

Aprilie 2021 – producția industrială, scădere conjuncturală dar perspective bune per total

România a consemnat în luna aprilie 2021 o scădere la producția industriala de 5,9% față de luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Valoarea ajustată… Mai mult

14.06.2021

La obiect

Sănătatea perfectă: peste 40% din spitale nu raportează nici măcar o infecție nosocomială sau eroare medicală

Peste 40% dintre spitalele înregistrate în Registrul informatic special creat în acest scop nu au raportat nici măcar un Eveniment Advers Asociat Asistenței Medicale (EAAAM)… Mai mult

13.06.2021

Europa

Salariul minim în pandemie – o analiză la nivelul UE

Salariul minim în majoritatea statelor UE a fost majorat precaut între 2020 și 2021, dar au crescut, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în… Mai mult

13.06.2021

Stratfor: România și Bulgaria, prinse între două crize, vor juca un rol important în regiune

de Iulian Soare 10.5.2016

iohannis  plevneliev

Președinții Rosen Plevneliev și Klaus Iohannis. Sursa: AFP

România și Bulgaria par pregătite să joace un rol mai important în disputa dintre Ucraina și Rusia, dar și în criza refugiaților, potrivit unei analize publicate pe site-ul de analize Stratfor.

Cele două țări vor fi atrase tot mai mult în evoluțiile politice și de securitate din Europa, Rusia și Turcia, ceea ce ar putea duce la creșterea rolului lor, este concluzia analizei menționate.

Peste un milion de migranți, veniți din zonele de război din Siria, Irak și Afganistan, au intrat pe continent  în 2015.

Însă, criza refugiațiilor nu a afectat până acum nici România și nici Bulgaria, cele două state nefiind pe ruta de intrare a acestor imigranți, rută ce pornește din Turcia și traversează Grecia și Balcanii de Vest, pentru a ajunge în Germania și statele nordice.

România și Bulgaria au primit refugiați în cadrul programului UE de relocare, dar numărul este neglijabil, de câteva zeci pentru fiecare dintre ele.

Dacă ruta se schimbă sau, și mai grav, dacă Acordul Uniunii cu Turcia pică, traseul de tranzit spre Europa bogată s-ar putea muta prin România și Bulgaria.

De altfel, în luna martie, Macedonia a închis granița cu Grecia, astfel încât s-au deschis două posibile noi căi de deviere a rutelor refugiaților: spre vest, prin Italia, sau de-a lungul unei rute estice, care include Bulgaria și România.

Într-un astfel de scenariu, Bulgaria este cea mai expusă apariției unor probleme interne, provocate de sensibilitățile etnice și religioase existente din cauza numărului mare al minorității turce din țară și a populației sensibil mai mici decât cea a României (7,2 milioane de locuitori, comparativ cu aproximativ 20 de milioane).

Premierul bulgar Boiko Borisov se opune ca țara sa să devină “rută alternativă” pentru migranți, și colaborează cu Macedonia pentru organizarea de operațiuni terestre și de aeriane comune în schimbul “asigurării controlului la frontieră.” Ca măsură de precauție, Bulgaria a construit chiar și un gard la frontiera sa cu Turcia, la mijlocul anului 2015.

refugiati rute intrare europa

În afara problemelor obișnuite create de o creștere a fluxului de imigranți – probleme logistice și politice – criza refugiaților a slăbit și perspectivele admiterii în Schengen a celor două state.

Numărul mare de migranți a dus în Europa la accentuarea naționalismului și a sentimentelor anti-Schengen, ceea ce va afecta șansele României și Bulgariei de a intra în această zonă, imigranții din aceste două state fiind considerați o amenințare similară celei pe care o prezintă refugiații.

Conflictul din Ucraina

Conflictul ucrainean și tensionarea relațiilor dintre Rusia și Occident vor influența, de asemenea, România și Bulgaria. Ambele țări sunt îngrijorate de activitățile Moscovei în apropiata Ucraină și în alte părți din fosta periferie sovietică, din cauza posibilității extinderii acestor conflicte peste granițele lor.

Există însă unele diferențe de abordare a celor două țări, arată Stratfor, din cauza unor contexte ușor diferite.

România și Bulgaria au devenit parte importantă a exercițiilor militare și amplasării de armament de către NATO și armata SUA în Europa de Est.

Din cauza legăturilor culturale și istorice comune, Sofia este însă mai conciliantă față de Moscova, comparativ cu Bucureștiul.

Pe de altă parte, România are un conflict politic direct cu Rusia, în Moldova, unde cele două țăriîși dispută influența, în timp ce Bulgaria nu se află într-o astfel de situație.

Dependența totală de energia rusească reduce și ea spațiul de manevră politică al Sofiei.

Spre deosebire de Bulgaria, produce o parte din propriile sale de gaze naturale și petrol și se bazează mult mai puțin pe exporturile rusești.

Indiferent de acest detalii, ambele state au devenit, în urma conflictului din Ucraina, mai ferme în promovarea securității lor.

Luna trecută, președintele ucrainean Petro Poroșenko a discutat cu omologii săi români și bulgari înființarea unei brigăzi militare comune.

Nu a fost oferit niciun  detaliu, dar este probabil ca aceasta să fie similară celei formate de Ucraina cu Polonia și Lituania, ceea ce ar fi o modalitate de crea o poziție mai activă a Bulgariei și României în criza ucraineană.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 10.5.2016

Lăsați un comentariu


Stiri

Fără domiciliu în cartea de identitate – propunere USR PLUS. Măsura ar forța interoperabilitatea bazelor de date

Razvan Diaconu

USR-PLUS va propune coaliției de guvernare o modificare de structură la cartea de identitate, astfel încât aceasta să nu mai conțină adresa de domiciliu a… Mai mult

Stiri

Volumul de mărfuri încărcate în porturile României a scăzut față de trimestrul 1 al anului 2020

Adrian N Ionescu

Volumul de mărfuri încărcate în porturile maritime ale României a scăzut cu 6,3% în primele trei luni ale anului 2021 față de aceeași perioadă a… Mai mult

Stiri

Primele imagini cu noul Duster „robust și accesibil”

Adrian N Ionescu

Dacia a prezentat primele informații despre noul model Duster, care va fi comercializat din septembrie 2021 în versiunile 4×2 și 4×4. Noul Duster va fi… Mai mult

Europa

G20 va aproba acordul OECD privind impozitul minim global pe profit

Iulian Soare

Grupul G20 va aproba, la reuniunea din 9-10 iulie, un acord care stabilește un impozit minim global pe profit și va solicita finalizarea lucrărilor tehnice,… Mai mult

Europa

Raport ONU: 8.500 de copii folosiți ca soldați și 8.400 uciși sau mutilați, în conflictele armate din 2020

Iulian Soare

Peste 8.500 de copii au fost folosiți anul trecut pe post de soldați în conflicte armate ce au avut loc anul trecut în lume, iar… Mai mult

Stiri

VIDEO Constantin Toma, primar Buzău: Putem vorbi de digitalizare după ce scoatem risipa din sistemul de stat

Redacţia

 Problema României la capitolul digitalizare, afirmă Constantin Toma, primarul Municipiului Buzău, este legată de faptul că, în lipsa unei viziuni strategice, procesul a început… Mai mult

Stiri

Apel lansat asociații de magistrați: Fără reforme reale și rapide, independența magistraturii va fi distrusă iremediabil

Vladimir Ionescu

”Fără reforme reale și rapide în justiție, independența magistraturii române va fi distrusă iremediabil”, avertizează într-un comunicat comun trei asociații reprezentative – Forumul Judecătorilor din… Mai mult