sâmbătă

20 aprilie, 2024

7 ianuarie, 2011

Strategia UE pentru însănătoşirea sistemului bancar. Documentul, redactat de specialiştii UE, se inspiră din abordarea scandinavă din anii 1990, când ţările din nordul Europei s-au confruntat cu o criză bancară importantă. Scopul strategiei este cel de a pune capăt modelului de risc şi hazard care a generat criza financiară europeană şi datoriile ţărilor europene. “Băncile vor mai da faliment în viitorşi trebuie să poată face asta fără a trage în jos întregul sistem financiar”, a spus Michel Barnier, comisarul european pentru piaţa internă. Barnier propune o lege care să armonizeze regimurile bancare din UE, cât mai curând, în această vară, instituind o structură a insolvenţei în 2012. În 2014, va fi creată o Autoritate de decizie Europeană, un al patrulea pilon al noii arhitecturi financiare europene. (Telegraph)

Libertatea presei susţinută de UE, în contextul noii legi a presei din Ungaria. Libertatea presei este un principiu sacru, o valoarea fundamentală, a spus şeful Comisiei Europene Jose Manuel Baroso, înainte de întâlnirea cu premierul ungar Viktor Orban, referindu-se la aplicarea noii legi de control al mass-media  adoptată de autorităţile de la Budapesta. Comisarul a declarat că doreşte clarificări din partea oficialilor ungari şi eliminarea oricăror suspiciuni pivind posibilitatea cenzurării şi controlului presei în Ungaria. Legea înfiinţezaă o nouă autoritate de monitorizare şi control al mijloacelor de informare în masă,putând fi aplicate amenzi de până la 720.000 euro pentru materiale de presă considerate jignitoare sau subiective din punct de vedere politic. Autorităţile au dreptul să verifice documentele şi să-I oblige pe jurnalişti să-şi divulge sursele în probleme legate de securitatea naţională. (EUObserver)

Grecia nu mai face faţă imigraţiei ilegale tot mai puternice. Planul Greciei de a construi un zid de-a lungul frontierei sale cu Turcia a stârnit nemulţumirea şi furia organizaţiilor pentru depturile omului din întreaga lume. Mulţi jurnalişti au tratat cu dispreţ decizia Greciei, dar au recunoscut,totuţi, că există o mare problemă la graniţa dintre Grecia şi Turcia, cei maimulţi imigranţi ilegali care intră în Europa o fac pe acolo şi este nevoie de acţiuni ferme pentru a stopa acest fenomen. La 20 de ani de la căderea zidului Berlinului, se prefigurează construirea altui zid în Europa, pentru a opri refugiaţii ecnomici, al căror număr a crescut de la an la an. La presiunile internaţionale declanşate de anunţul făcut de Grecia, autorităţile elene au decis să renunţe la planurile iniţiale de a construi un zid pe întreaga frontieră de 206 km cu Turcia, şi au rămas la ideea de a construi un gard de apărare pe doar pe cei 12 km din nord-estul ţării, unde au loc cele mai multe intrări ilegale în ţară. Grecia a cerut deja ajutorulUE pentru a securiza mai bine frontierele,arătând că nu poate face faţă valului de imigrări. Potrivit agenţiei europene de frontieră Frontex, care asigură paza graniţelor, numărul imigranţilor ilegali a crescut, în zonă, cu 369% în primele 9 luni ale lui 2010, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.  (Der Spiegel)


Portugalia a reuşit să-şi reducă deficitul bugetar la 7,3% din PIB în 2010. Guvernul de la Lisabona a reuşit să-şi reducă cheltuielile bugetare până la 7,3% din PIB, comparativ cu 9,3% în 2009, a anunţat ministrul portughez al finanţelor, Emanuel dos Santos.”PUtem garanta căţinta de 7,3% deficit bugetar a fost atinsă”, a spus Dos Santos, precizând că toate indiciile duc la aceasă concluzie, dar cifra finală va fi anunţată în februarie. Guvernul a luat măsuri ferme de austeritate, tăind salariile din sectorul public şi crescând TVA, în încercarea de a reduce deficitul în 2011 până la 4,6% din PIB. (El Pais)

Israelul vrea  ca o nouă forţă a UE să vegheze redeschiderea graniţei cu Fâşia Gaza. “Dacă vreţi să se redeschdiă punctele de frontieră cu Gaza, trebuie să vă asumaţi răspunderea şi să înfiinţaţi o forţă puternică, reală şi eficientă, pentru a preveni traficul de arme acolo. Vă promit că în clipa în care traficul ilegal de arme în Gaza se opreşte, graniţele se vor deschide”, a declarat ministrul israelian de externe Avigdor Lieberman, la finalul întrevederii cu reprezentantul UE pentru politică externă Catherine Ashton. Declaraţia diplomatului israelian poate fi un pas înainte în eforturile pe care le face Uniunea Europeană pentru a pune capăt asediului Fâşiei Gaza, impus de Israel după ce gruparea palestiniană Hamas a preluat puterea în regiune, în 2007. (EU Observer)

Reducere cu 78 miliarde de dolari a bugetului armatei SUA. Secretarul american al Apărării, Robert Gates, a anunţat că bugetul militar va scădea cu 78 miliarde de dolari în noul an fiscal, în parte prin renunţarea la vehiculul amfibiu blindat, în valoare de 14 miliarde de dolari. Reducerile din următorii cinci ani vin împreună cu reducerile de cheltuieli (100 miliarde dolari) în plan intern, anunţate deja. Aceste economii făcute la buget se vor regăsi în alte programe din domeniul apărării, dar noile reduceri vor încetini creşterea bugetară per ansamblu. Tăierea fondurilor pentru programele de dotare cu armament va fi însă întâmpinată cu proteste şi nemulţumiti de congresmani. Banii vor fi economisiţi prin reducerea costurilor administrative, eficienţă organizaţională, reducerea chetuielilor de personal, adică o “curăţare” puternică a structurilor birocratice. (BBC News)


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: