marți

30 aprilie, 2024

23 iunie, 2015

votStrategia Naţională de Apărare pentru perioada 2015 – 2019 a fost votată, marți, de Parlament, cu 282 de voturi ”pentru”, 1 vot ”împotrivă” și o abținere.

A fost un vot la limită: pentru ca strategia să fie adoptată era nevoie de 278 de voturi din totalul celor 554 existente, teoretic, în Parlament. Pentru a asigura numărul de voturi necesar, chiar înainte de procedură, președintele Camerei, Valeriu Zgonea, a făcut un apel la liderii de grup să își cheme colegii în sală.

De menționat: votul de marți aspura strategiei s-a dat fără un aviz al comisiilor de politică externă, așa cum decisese luni conducerea Parlamentului.

Gabriel Oprea, principal suporter al documentului


Gabriel Oprea, premier interimar, a anunțat în Parlament că guvernul susţine Strategia naţională de Apărare şi că el va vota cu toată convingerea acest document.

„Şedinţa de astăzi a plenului Parlamentar reprezintă un moment deosebit de important în ceea ce înseamnă prezentul şi viitorul României din punctul de vedere al strategiei. Guvernul României, în numele căruia vorbesc în calitate de prim ministru interimar, susţine strategia naţională de apărare pentru perioada 2015-2019. Acest document strategic a fost prezentat în şedinţa CSAT, a fost supus analizei specialiştilor, a făcut obiectul consultării cu liderii partidelor şi a fost aprobat de comisiile de specialitate. Personal, am fost direct interesat de acest document strategic şi împreună cu Victor Ponta, am considerat că acest document nu trebuie să facă obiectul unor abordări politicianiste fiind vorba de intersul naţional”, a declarat premierul interimar Gabriel Oprea.

Obiecții formulate în Parlament la adresa strategiei

La 6 luni de la preluarea mandatului, președintele Klaus Iohannis a venit luni în fața Parlamentului pentru a prezenta principiile pe care se fundamentează noua Strategie Națională de Securitate.

În mod obișnuit, după discursul președintelui ar fi trebuit ca Parlamentul să voteze documentul elaborat de Administrația Prezidențială, însă Birourile Permanente reunite ale Senatului și Camerei Deputaților au decis, luni, să amâne 24 de ore votul asupra Strategiei Naționale de Securitate.


Motivul invocat oficial: comisiile de politică externă au solicitat să elaboreze propriul raport asupra strategiei.

Anterior, Strategia de Securitate a făcut obiect al criticilor formulate de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și de liderul PSD din Senat, Ilie Sârbu.

Citiți și: ”Liderii majorității din Senat – obiecții față de Strategia națională de apărare trimisă de Președintele Iohannis”

Călin Popescu Tăriceanu afirma la începutul săptămânii că parlamentarii săi nu vor vota această strategie din cauză că nu se ridică la standardele necesare.

Strategia Națională de Securitate a fost înaintată Parlamentului pe 16 iunie 2015.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: