marți

16 iulie, 2024

3 octombrie, 2023

Comisarii europeni responsabili cu domeniile digital, apărare și comerț, Věra Jourová, Thierry Breton și Valdis Dombrovksis, au pregătit o listă a ”tehnologilor critice” pe care UE dorește să le protejeze de rivali.

Această listă este un element cheie al strategiei de securitate economică a Bruxelles, care adaugă o dimensiune de securitate națională politicii economice — o schimbare majoră pentru UE, care a fost construită în jurul ideii de comerț liber.

Documentul care va fi publicat marți conține 10 tehnologii ”sensibile”, dintre care patru sunt considerate de Bruxelles ca fiind ”deosebit de periculoase dacă ajung în mâinile rivalilor” precum China.


Cele patru domenii considerate ca ”foarte probabil să prezinte cele mai sensibile și imediate riscuri” șa adresa UE sunt:

  • Tehnologiile avansate pentru producția de semiconductori (microelectronică, fotonică, cipuri de înaltă frecvență, echipamente de fabricare a semiconductoarelor).
  • Tehnologii de inteligență artificială (computing de înaltă performanță, cloud și edge computing, analiză de date, viziune computerizată, procesare a limbajului, recunoaștere a obiectelor)
  • Tehnologii cuantice (computere cuantice, criptografie cuantică, comunicații cuantice, detecție cuantică și radar)
  • Biotehnologii (tehnici de modificare genetică, noi tehnici genomice, biologie sintetică)

Patru oficiali care lucrează la dosar au menționat China în conversațiile cu Politico, dar țara nu este menționată explicit în documentele Comisiei.

Premieră la Bruxelles

Este pentru prima dată când Bruxelles-ul definește tehnologiile pe care trebuie să le protejeze din motive de securitate economică, atât pentru a asigura independența UE, cât și pentru a ține invențiile sensibile departe de rivali.

Cele trei criterii de includere în lista tehnologiilor protejate sunt:

  • natura disruptivă a tehnologiei
  • riscul utilizării duble în scopuri civile și militare
  • potențialul de încălcare a drepturilor omului.

„Controalele la export sau a investițiilor în străinătate vor depinde de evaluarea individuală a riscurilor. Alte strategii de atenuare a riscurilor vor fi parteneriatele care ne permit să diversificăm furnizorii și să reducem dependențele”, a declarat Politico un oficial care lucrează la dosar.

Lista s-ar putea extinde anul viitor

Bruxelles-ul și guvernele naționale vor decide împreună ce să facă în legătură cu domeniile tehnologice protejate pe baza unor „evaluări colective de risc”, pe care le vor efectua până la sfârșitul anului.

În funcție de rezultatul acestor evaluări secrete, UE va trebui să decidă dacă să răspundă prin creșterea producției în Europa și căutând noi parteneriate – sau dacă să impună restricții privind partajarea tehnologiei cu rivali precum China.

După finalizarea evaluărilor colective de risc, Bruxelles va decide până în primăvara anului 2024 dacă va lansa evaluări suplimentare pe tehnologii dintr-o listă mai largă. Asta pentru că oficiali și guvernele cu mentalitate liberală au vrut să mențină restricțiile la minimum, în timp ce alte state au vrut să includă din start în lista aproape 20 de domenii tehnologice.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: