Marina americană preia vineri comanda bazei de la Deveselu, una dintre cele două locaţii din Europa unde sunt amplasate componente ale scutului anti-rachetă al NATO, anunţă joi publicaţia de specialitate Stars and Stripes.
Publicaţia anunţă şi numele primului comandant al bazei: căpitanul William Garren (foto centru).
Baza de la Deveselu reprezintă, potrivit Stars and Stripes, „o rară extindere a prezenţei SUA în Europa şi o şi mai rară ocazie când o bază a Marinei este construită de la zero”.
Baza de la Deveselu este prima care găzduieşte componente ale sistemului balistic defensiv Aegis Ashore, versiunea terestră a unui sistem radar sofisticat cu care sunt dotate navele de război ale Marinei SUA începând cu 2004.
Programată să devină operaţională până la finalul anului 2015, baza- parte componentă a unui sistem militar românesc- va fi operată de „câteva sute” de militari americani, civili şi personal angajat. A doua componentă europeană a scutului este localizată în Polonia şi va deveni operaţională în 2018.
Scutul anti-rachetă, ca mijloc de apărare împotriva unor rachete balistice cu rază mică şi medie de acţiune care ar putea fi lansate din Iran, a fost susţinut şi promovat de ultimele două administraţii americane.
În ciuda asigurărilor repetate că nu constituie o ameninţare la adresa Rusiei, acest stat a criticat constant proiectul, cu accente din ce în ce mai dure după debutul crizei din Ucraina.
Anunţat pentru prima dată de către administraţia George W. Bush, în 2007, planurile pentru construirea unui larg scut anti-rachetă ca protecţie împotriva unor rachete cu rază mare de acţiune, planul a fost adaptat de administraţia Obama ca element de reacţie împotriva rachetelor cu rază scurtă şi medie de acţiune.
În prezent, în faza “adaptive approach” a elementelor de apărare europeană, până la operaţionalizarea bazelor din România şi Polonia, elementele scutului sunt asigurate de interceptori instalaţi pe nave militare. Elementele scutului, care vor avea nevoie constantă de modernizare, se bazează pe o reţea modernă de senzori tereştri şi aerieni.
Navele militare americane echipate cu sisteme Aegis au început să desfăşoare operaţiuni de patrulă în Marea Mediterană începând cu anul 2011, SUA dislocând recent în zona Rota, din Spania, 4 distrugătoare pentru susţinerea acestor misiuni.
Baza de la Deveselu va găzdui un radar Aegis SPY 1 şi 24 de interceptori Standard Missile-3. O staţie radar de 4 etaje, similară celor cu care sunt dotate navele de război, va fi relocată la Deveselu de pe coasta de Est a SUA.
Sistemul Aegis Ashore a fost testat pentru prima dată de SUA pe data de 21 mai, în Hawaii.
Construcţia bazei de la Deveselu continuă în baza unui contract de 134 milioane de dolari, acordat anul trecut de Armată.