joi

26 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 decembrie, 2015

2fratii_miculaCurtea Constituțională a emis marți o decizie care permite Ministerului Finanțelor Publice “să nu le mai plătească încă o dată” fraților Micula suma de 376 milioane de lei și dobânzile aferente dispuse de Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor Relative la Investiții (ICSID), anunță ministrerul printr-un comunicat.

Concret, Curtea a respins execepția de neconstituționalitate invocată de European Food și alte companii ale companii ale fraților Micula și a „girat din punct de vedere constituțional mecanismul legal construit de statul român pentru punerea în aplicare a hotărârilor pronunțate de instanțele judecătorești sau arbitrale, cu incidență în domeniul ajutorului de stat, mecanism aplicat inclusiv în cazul Micula”, după cum menționează comunicatul .

Ioan Micula, European Food SA și alte firme ale celor doi frați  au contestat niște reglementări introduse în decembrie anul trecut printr-o ordonanță de urgență devenită lege, între timp. Reglementările respective impun blocarea în Trezorerie a ajutoarelor de stat atunci când Comisia Europeană declanșează o investigație privind legalitatea acestor ajutoare, până la terminarea investigației și pronunțarea deciziei ce va spune dacă ajutorul trebuie plătit sau nu.


Frații Micula au câștigat în decembrie 2013, la ICSID, procesul pentru despăgubiri datorate de statul român ca urmare a sistării ajutoarelor de stat. Facilitățile au fost oprite după intrarea României în Uniunea Europeană, care nu permitea astfel de facilități, dar ICSID a considerat că prevalează acordul bilateral dintre România și Suedia pentru protejarea reciprocă a investițiilor (frații Micula au cetățenie suedeză).

Comisia Europeană a declanșat în octombrie anul trecut o investigație privind ajutorul de stat acordat European Food și, anul acesta, a decis că orice facilitate acordată pentru perioada de după aderare este ilegală, astfel încât România nu poate plăti nicio despăgubire către frații Micula.

România a respectat deciziza ICSID (împotriva căreia a depus apel), dar a blocat suma la Trezorerie, conform legislației naționale, la declanșarea investigației.

Marți, 15 decembrie, Curtea Constituțională a respins excepția de neconstituționalitate și „a girat din punct de vedere constituțional mecanismul legal construit de statul român pentru punerea în aplicare a hotărârilor pronunțate de instanțele judecătorești sau arbitrale, cu incidență în domeniul ajutorului de stat, mecanism aplicat inclusiv în cazul Micula”, spune Ministerul de Finanțe.


Decizia Curții este în curs de redactare.

Ministerul Finanțelor arată însă că războiul cu frații Micula nu s-a încheiat: „Cu toate acestea, deși statul român a efectuat plata în baza unei legislații naționale, emisă în deplină concordanță cu Constituția, frații Micula încearcă să execute statul român apelând la instanțe din alte state pe al căror teritoriu există bunuri ale statului român. Comisia Europeană intervine activ în toate litigiile în care statul român este acționat în judecată de frații Micula.”

Decizia pe apelul statului român împotriva ICSID va fi dată de Washington în 2016, cel mai curând.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: