cursdeguvernare

marți

15 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Proiectul de lege care introduce manualul unic, aprobat în Guvern

14 decembrie, 2017

Guvernul a aprobat în ședința de joi proiectul Legii manualului, care introduce în legislație „manualul școlar de bază”. Potrivit explicației oferite cursdeguvernare.ro de către ministrul Educației, Liviu Pop, acesta este mult controversatul manual unic.

Statul nu va mai plăti decât manualele școlare de bază, publicate de Editura Pedagogică, cele alternative urmând să fie achiziționate din banii părinților, conform unor explicații oferite de reprezentanți ai Ministerului Educației.

Manualul școlar de bază este singurul care va avea statut de bun de interes public, conform proiectul de lege, şi va putea fi achiziționat de stat și apoi distribuit gratuit elevilor.


Cum se va proceda:

  • proiectele de manuale școlare realizate de autori/coautori se depun în formă de manuscris la Ministerul Educației Naționale în vederea evaluării calității științifice
  • manualele admise în urma evaluării vor fi publicate pe platforma manuale.edu.ro, după care va fi selectat manualul de bază (prin proceduri transparente aprobate prin ordin al ministrului educației naționale, precizează proiectul de lege aprobat)
  • acest manual va fi tipărit la Editura Didactică și Pedagogică SA, care a fost transformată în societate pe acțiuni și declarată de interes național, tocmai în vederea preluării monopolului editării de manuale

Ce se întâmplă cu manualele alternative

Ele vor putea exista în continuare (reglementarea din Legea educației nu a fost eliminată), însă nu vor mai fi decontate de către stat.

Părinții și profesorii de la o clasă pot decide să folosească un manual alternativ, dar cumpărarea acestuia va fi făcută din banii părinților.

Măsura ar putea fi considerată neconstituțională (învăţământul de stat este gratuit, spune legea fundamentală) și discriminatorie (va crea inegalități între copiii din școlile aflate în zone sărace și școlile/clasele cu elevi ai căror părinți dispun de bani pentru manuale).

Ministerul Educaţiei Naţionale va drepturile de autor


O altă noutate a noului sistem este că Ministerul Educației nu va mai cumpăra manualul, ci drepturile de autor pentru manual școlar de bază.

Cesiunea drepturilor patrimoniale de autor se va face în condițiile specifice prevăzute de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

În momentul de față, statul plătește, prin MEN, manualele școlare, dar nu are și drepturile de publicare, nefiind proprietarul manuscriselor sau al produselor informatice aferente. Acestea rămân ale editorilor. Prin urmare, orice modificare la manual se poate realiza doar cu acordul editorului, a argumentat MEN.

Reamintim că aproape 200 de cadre universitare, cercetători, academicieni și scriitori au semnat în septembrie apelul „Dreptul la Educație”, prin care îi solicitau ministrului Liviu Pop, să renunțe „imediat la monopolizarea manualelor, la impunerea manualului unic sau la cosmetizarea acestei acțiuni sub fardul gros al așa zisei licitații de autori, organizată de editura de casă a statului”.

Fragment din Apelul la Educație:

Încercările de impunere a unor direcții unice de formare, de educare, de anulare a diversității și alterității, atât la nivelul circulației ideilor, cât și la cel al surselor care le pot produce – specialiștii și entitățile economice specializate, aflate în sistem competițional, generator de plus-valoare –, sunt practici ale unor regimuri autoritare, dictatoriale.

Observăm cu îngrijorare încercările recurente de enclavizare a învățământului, atât în raport cu scena educațional-culturală europeană, cât și în raport cu pluralitatea vocilor din spațiul autohton care mai au de exprimat puncte de vedere valoroase în domeniul educației.

Aceste tendințe ne îndepărtează flagrant de dimensiunea integrării europene, plasându-ne într-o zonă centrifugală în raport cu toate centrele de forță ale civilizației.

Suntem convinși că scena educațională românească trebuie să se alinieze modelelor de succes ale Europei, să se situeze în proximitatea calitativă a acestora, nu să se îndepărteze de ele, așezându-ne astfel marginal pe harta dinamicii educaționale europene.

NU VREM:

  • autori de manuale selectați politic!

  • excluderea a 10.000 de potențiali autori, în favoarea a trei selectați de stat!

  • autori de manuale care se autoexclud, pentru că refuză comanda politică!

  • manuale mai scumpe în timp, ca efect al monopolului!

  • pierderea unor manuale potențial valoroase!

  • falimentarea unor edituri profesioniste, care asigură locuri de muncă simultan cu produse de calitate!

  • anularea posibilității ca edituri prestigioase, cum sunt Oxford, Nathan, Pearson, Cornelsen, Cambridge etc. să lucreze cu autori români!

  • să dispară oamenii creativi, esențiali pentru o echipă de autori de manuale, pe care un asemenea sistem i-ar exclude din principiu!

  • limitarea dreptului la asociere în vederea scrierii unui manual!

  • ca un manual, vremelnic agreat de o conducere politică, poate chiar iubit de profesori, să fie schimbat de următoarea conducere politică, pentru că are clienții ei!

  • controlul politic al conținuturilor!

  • cenzura educației!

  • controlul minților copiilor noștri!

  • moartea școlii românești!

De asemenea, Federația Editorilor Europeni le-a trimis președintelui Klaus Iohannis și președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, o scrisoare deschisă în care le cerea să ia poziție față de hotărârea ministrului Educației, Liviu Pop, de a renunța la manualele alternative.

Măsura, care nu mai există decât în Ungaria, va ucide și ceea ce a mai rămas din editurile educaționale din România, se spunea în apel.

„Începând de anul viitor, o singură editură, Editura Didactică și Pedagogică, purtând stigmatul fostului regim comunist, va publica toate manualele.

Aceasta înseamnă că profesorii și elevii nu vor mai avea șansa de a alege dintr-o varietate de manuale și va dispărea competiția dintre diferiții editori pentru a produce manuale cât mai bune”, se spune în scrisoarea adresată celor doi lideri.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: