vineri

26 aprilie, 2024

19 noiembrie, 2020

Guvernul a modificat miercuri Ordonanța 60/2019 privind darea în plată, pentru a putea prelua activele funcționale de la COS Târgoviște, în contul datoriilor pe care compania privată le are la ANAF.

„Extindem obiectul legislativ al Ordonanței 60, de la active funcționale energetice la active funcționale industriale – practic, permite guvernului, Ministerul Economiei ca, în baza unor analize, să putem interveni și să nu mai permitem vânzarea ca fiare vechi ca activelor funcționale industriale. Este o gură de aer, o gură de oxigen pe care o dăm economiei românești. Nu mai permitem distrugerea activelor industriale, nu mai permitem distrugerea unor companii vitale, cum este COS Târgoviște – de ce să n-o spunem? Acolo, practic, și-a bătut joc investitorul de activele companiei. Ne va permite, în urma aprobării acestei ordonanțe, să intervenim, să luăm activele funcționale industriale în contul datoriilor pe care acea companie le are către ANAF și să le reintroducem în circuitul economic”, a declarat ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Ordonanța de urgență nr. 60/2019 reglementează o modalitate specială de stingere a obligaţiilor fiscale şi bugetare ale operatorilor economici ce deţin capacităţi de producere a energiei electrice instalate în Sistemul electroenergetic naţional.


A fost concepută special pentru cazul Complexului Energetic Hunedoara, obligat de Comisia Europeană să returneze statului ajutorul de stat incompatibil primit.

România exportă fier vechi cu 240 de euro/tonă și importă fier-beton la 480 euro/tonă

COS Târgoviște, înființat în 1969, este unul dintre principalii producători de țaglă și produse din oțel din România. În 2002 a fost privatizat, ajungând astfel în portofoliului Grupului Mechel, în schimbul a 2,02 milioane de dolari.

(Citiți și: ”Boom-ul construcțiilor în România face să duduie fabricile vecinilor: importăm un milion de tone de oțel-beton, adică 100% din necesar”)

În 2013, COS Târgoviște a intrat în procedură de insolvență, în vederea reorganizării, iar în decembrie anul trecut a încetat producția.De atunci, numărul salariaților a scăzut cu aproximativ 200, până la 1.000 persoane.

În contextul investițiilor masive în infrastructură prevăzute în următorul exercițiu financiar și al boom-ului construcțiilor din România, angajații de la COS Târgoviște sunt convinși că intenția autorităților de a salva singurul producător de oțel-beton din România, prin conversia datoriilor, este autentică, nu o promisiune electorală.


Exportăm fier vechi la 240 de euro pe tonă și importăm oțel-beton la 480 de euro/tonă, iar anul trecut s-au importat aproximativ de 780 de tone de oțel-beton, conform datelor MEEMA.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: