sâmbătă

13 iulie, 2024

20 mai, 2024

Statul a obținut 67,7 miliarde de lei din creșterea prețului la energie, în 2022 și 2023, și le-a decontat furnizorilor, în baza mecanismului de plafonare/compensare a facturilor, 25 miliarde de lei, începând cu 2021,conform estimărilor Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER).

Suma câștigată este, așadar, dublă față de cea decontată furnizorilor.

Calculele estimative ale AFEER arată că bugetul a încasat venituri de 46,3 miliarde de lei în anul 2022 și 21,3 miliarde de lei în anul 2023, datorită cresterii preturilor din sectorului energetic.


În schimb, pentru mai mult de trei ani (2021, 2022, 2023 și prima parte din 2024), ANRE a verificat si aprobat pentru decontare către furnizorii de energie electrică și gaze naturale circa 25 miliarde de lei, conform președintelui AFER, Laurențiu Urluescu, citat într-un comunicat postat pe site-ul Asociației.

Cu toate că sectorul energetic a alimentat bugetul de stat cu peste 67 miliarde de lei în doi ani, statul încă are datorii către furnizori, mai arată AFER: sunt întârzieri la plată și de 11 luni, în condițiile în care, în prezent, sunt sume confirmate si nedecontate de peste 2,5 miliarde de lei.

Producţia de energie din surse regenerabile, predominantă

Producția din surse regenerabile sau cu emisii scăzute de carbon a fost predominantă în România, în luna aprilie 2024. ”La aceasta se adaugă producția realizată de către consumatori.

„Dacă în martie 2015 nu exista niciun prosumator, în martie 2024 capacitatea instalată se apropia de 1.500 MW, iar tendința este clar de creștere. Sursele regenerabile de energie sau cu emisii scăzute de carbon sunt preponderente în România”, a mai spus Laurențiu Urluescu.

Competiția pe piața energiei a scăzut în ultimii ani


Conform datelor AFER:

  • Pe piața OTC, administrată de OPCOM, din 49 de firme active în decembrie 2020, trei ani mai târziu mai rămăseseră doar cinci.

  • Pe piața spot (PZU), din 270 de firme active la sfârșitul anului 2020, în decembrie 2023 mai erau active doar 155.

  • Și concurența pentru piața clienților casnici s-a restrâns: de la 48 de firme active au rămas doar 32. Practic, o treime dintre firme au renunțat la această activitate.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: