marți

28 mai, 2024

15 mai, 2024

Cel mai mare producător de energie electrică din România, Hidroelectrica, a raportat în primul trimestru al anului un profit net de 1,33 mld lei, în scădere cu 23% față de perioada similară din anul trecut, arată comunicatul transimis BVB. La o producție de energie electrică cu doar cu 3% mai mică în T1/2024, veniturile s-au redus cu 22%, la 2,53 mld lei.

„În primele trei luni ale anului 2024, rezultatele Hidroelectrica au fost influenţate de diminuarea preţurilor de vânzare a energiei electrice, cât şi a cantităţii de energie electrică vândută, conducând implicit la o scădere a veniturilor din vânzarea de energie”, arată raportul.

Producţia de energie electrică brută s-a diminuat cu 3%, la 4.4 GWh, de la 4.53 GWh în perioada similară a anului trecut.


„Energia produsă şi vândută (producţia netă) a înregistrat o uşoară scădere de 3% în primul trimestru al anului 2024 comparativ cu perioada similară a anului anterior, înregistrându-se o cantitate de 4.475 GWh în perioada ianuarie-martie 2024. Această scădere a fost determinată în special de condiţiile hidrologice înregistrate în luna martie 2024, când valoarea medie a debitului Dunării (6.05 mc/s) a înregistrat o diminuare cu aprox. 15% faţă de perioada similară a anului 2023”, mai arată raportul.

Reducerea prețurilor și a producției de energie electrică

”Grupul Hidroelectrica înregistrează rezultate operaţionale şi financiare în scădere pentru primele 3 luni ale anului 2024, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023, în linie cu previziunile bugetare. Marja operaţională şi marja netă ale Grupului au fost diminuate cu 2%, respectiv 1% fata de perioada similara a anului 2023, în principal ca urmare a diminuării preţurilor de vânzare a energiei electrice (atât pe plan local, cât şi în piaţa interconectată europeană) şi a cantităţii de energie electrică vândută”, se precizează în raport.

Hidroelectrica a debutat pe 12 iulie 2023 pe Piaţa Reglementată a BVB şi a intrat la tranzacţionare sub simbolul H2O, oferta publică iniţială a Hidroelectrica fiind cea mai mare ofertă din Europa şi a treia cea mai mare din lume luând în calcul IPO-urile realizate în 2023. Compania are  o capitalizare de 6.076 miliarde lei.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie verde din România şi furnizează servicii tehnologice pentru Sistemul Energetic Naţional. Compania,  esenţială pentru un sector strategic, cu implicaţii în siguranţa naţională, operează 187 centrale cu o capacitate hidroenergetică de 6,3 GW şi – în plus, deţine un parc eolian la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW. De asemenea, compania deţine – conform ultimelor date oficiale, o cotă de 12.81% din piaţa de furnizare.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: