Statul analizează dacă marile companii de pe piaţa online, precum Google sau Facebook, care nu au deschis filiale în România, deşi obţin venituri de pe piaţa locală, îşi plătesc toate impozitele datorate statului român.
Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, abordeaza direct impozitarea Facebook și Google în România. „Google și Facebook plătesc taxe la nivelul veniturilor declarate în România, care pentru Google sunt undeva la 4,8 milioane de euro. Jucătorii din online au un gust dulce-amar față de Google și Facebook, pentru că editorii online beneficiază, prin scule puse la dispoziție de Google, de bani. Statul nu prea beneficiază și există o directivă care pleacă de la o recomandare. O serie de măsuri pentru reducerea comportamentului de rodare a bazei de impozitare”, a declarat ministrul Culturii, la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.
„E un început, Facebook și Google ar trebui să contribuie pe măsura beneficiului din România, ceea ce acum nu se întâmplă”, a adăugat ministrul. Întrebat dacă va recomanda Guvernului să se uite cu atenție la acest aspect, Romașcanu a răspuns ironic: „Mi-ar plăcea să găsim o formulă să contribuie la buget. Poate putem muta operațiunile Google de unde sunt acum în România.”
De asemenea, şeful ANAF din guvernul anterior, Dragoş Doroş, abordase această temă: ”Google si Facebook plătesc ceva taxe, dar ele se află în acelaşi pool de analiză, în felul în care plătesc taxe şi în care ar trebui să plătească taxe. O să vedem, în urma analizei, dacă ar trebui sau nu să plătească mai multe taxe, dar scopul pentru care facem această analiză este: da, credem că da”.
Potrivit informaţiilor din piaţă, Facebook încasează sumele plătite pentru publicitate de către firmele din România direct la filiala din Irlanda.
Google are, în schimb, o filială în România, Google Bucharest SRL, deschisă în 2008, dar aceasta raportează cifre de afaceri modeste – 16 milioane lei (3,6 milioane euro) în 2014 şi 12,6 milioane lei în 2013.
Însă încasările din publicitate pentru România sunt înregistrate, de asemenea, în Irlanda, la compania Google Commerce Limited. Aceasta s-a înregistrat şi la autorităţile fiscale româneşti în data de 20 ianuarie 2015, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor.