Statul a împrumutat de la români peste 1,2 mld. lei și 168 mil. euro, prin programul Fidelis - CursDeGuvernare.ro
vineri

22 octombrie, 2021

Statul a împrumutat de la români peste 1,2 mld. lei și 168 mil. euro, prin programul Fidelis

10 august, 2020

Au fost cumpărate titluri de stat de 2,04 miliarde de lei în cadrul emisiunilor pentru populaţie din cadrul programului Fidelis al Ministerului Finanţelor Publice (MFP), potrivit notificării BT capital Partners, lead managerul sindicatului de intermediere, trimisă la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Atractivitatea emisiunilor a fost realizată atât prin dobânzile atractive, cât şi prin faptul că titlurile vor fi tranzacţionate la BVB, oferind astfel posibilitatea vânzării lor mai uşoare, potrivit brokerilor.

Prin comparaţie, emisiunile recente  de obligaţiuni de stat din programul Tezaur, destinate publicului larg, cu o valoare nominală de numai un leu / titlu, au strâns numai 700 de milioane de lei.

(Citiţi şi: „Emisiunea Tezaur, titluri de stat de un leu – românii au investit 700 milioane lei”)


Cele trei emisiuni, două în lei – cu scadenţele peste 2 şi 4 ani cu dobânzi de 4 și 4,5%, şi una în euro, cu scadenţa la 5 ani și dobânda de 2%, s-au derulat între 15 iulie 2020 şi 7 august 2020. Valoarea nominală a titlurilor a fost de 100 de lei, respectiv 100 de euro, iar subscrierea minimă a fost de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.

S-au făcut subscrieri de 562.376.800 de lei la emisiunea de titluri în lei cu maturitatea de 2 ani și de 662.487.200 de lei la emisiunea în lei cu maturitatea de 4 ani.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Valoarea subscrierilor titlurilor în euro este de 168.382.900 de euro – „destul de bine, având în vedere că investitorii au garantată o dobândă de 2% şi că îşi vor păstra şi economiile în euro”, a declarat Marcel Murgoci, director de operaţiuni al casei de brokeraj Estinvest, pentru cursdeguvernare.ro.

Rezultatele sunt bune și pentru  faptul că titlurile se vor tranzacționa la bursă, ceea ce a adus emisiunilor un plus de atractivitate. Există astfel posibilitatea de a ieși mai ușor, înainte de termen, din această investiție pentru un alt plasament, mai ales că intermediarii au promis că vor menţine un anume grad de lichiditate prin cotaţii de cumpătare”, a mai spus brokerul citat.


citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr