marți

23 aprilie, 2024

11 martie, 2023

Pe fondul fricțiunilor comerciale dintre Statele Unite și Uniunea Europeană, președintele Joe Biden și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au convenit vineri că cele două părți vor lansa discuții cu privire la securizarea materiilor prime critice utilizate pentru vehiculele electrice, transmite Reuters.

Biden și von der Leyen s-au întâlnit la Casa Albă pe fondul plângerilor europene conform cărora subvențiile pentru energie curată din Legea SUA pentru Reducerea Inflației (IRA) și altele vor deturna investițiile din Europa și vor afecta economiile UE. Războiul din Ucraina a fost, de asemenea, un punct major de pe agenda discuțiilor.

„Ambele părți vor lua măsuri pentru a evita orice perturbare a comerțului transatlantic și a fluxurilor de investiții care ar putea apărea din stimulentele lor respective”, se arată în declarația comună a celor doi lideri.


IRA, o lege care prevede subvenții masive pentru produsele fabricate în SUA și are ca scop abordarea crizei climatice și promovarea energiei regenerabile, a stârnit nemulțumiri de cealaltă parte a Atlanticului. Oficialii UE spun că aliații ar trebui să rămână uniți și să formeze un front comun împotriva amenințărilor mai mari din China.

Securizarea materiilor prime critice

Administrația Biden a încercat să răspundă preocupărilor europene, însă fără a modifica principiile de bază ale legii care a reprezentat, la momentul adoptării, o victorie politică internă majoră pentru Biden.

În declarația comună de după întâlnire, cei doi lideri au precizat că intenționează „să înceapă imediat negocierile unui acord țintit privind mineralele esențiale” pentru a se asigura că mineralele extrase sau procesate în UE vor fi luate în considerare în calculul creditelor fiscale pentru vehicule curate prevăzute de legea IRA.

„Acest tip de acord ar promova obiectivele noastre comune de a stimula producția și prelucrarea mineralelor noastre și de a extinde accesul la surse de minerale esențiale durabile, de încredere și care nu au fost obținute prin abuzuri”, se arată în declarație. „Cooperarea este, de asemenea, necesară pentru a reduce dependențele strategice nedorite din aceste lanțuri de aprovizionare și pentru a ne asigura că acestea sunt diversificate și dezvoltate cu parteneri de încredere”.

SUA au susținut securitatea energetică a Europei


Vorbind în Biroul Oval la începutul întâlnirii, atât Biden, cât și von der Leyen au subliniat tăria parteneriatului trans-atlantic și sprijinul unificat pentru Ucraina și eforturile sale de a trage Rusia la răspundere pentru invazie.

„Nu suntem doar parteneri, Uniunea Europeană și Statele Unite sunt prieteni buni”, a spus von der Leyen, subliniind sprijinul SUA pentru Europa în găsirea de surse alternative de energie, astfel încât membrii UE să își poată reduce dependența de gazele rusești.

„Am susținut securitatea energetică a Europei”, a spus Biden. „Și, în același timp, promovăm noi investiții pentru a crea industrii de energie curată și locuri de muncă pentru a ne asigura că avem lanțuri de aprovizionare disponibile pentru ambele… continente”.

Comisia Europeană și-a prezentat luna trecută Planul industrial Green Deal ca răspuns la legea IRA din SUA, care prevede niveluri crescute de ajutor de stat pentru a sprijini Europa să concureze ca centru de producție pentru tehnologii curate.

Biden a spus că ideea de a stimula investițiile și de a asigura lanțurile de aprovizionare a stat la baza ambelor măsuri.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: