miercuri

17 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 septembrie, 2015

gazpromStatele est-europene care riscă să piardă miliarde de dolari din taxele de tranzit pentru gazele naturale au criticat dur Europa Occidentală pentru ajungerea la un acord cu Rusia privind construcția unei noi conducte care să ocolească Ucraina, notează Bloomberg.

Premierii din Slovacia și din Ucraina s-au arătat foarte nemulțumiți de acordul la care au ajuns mai multe companii precum nemții de la EON AG sau francezii de la Engie cu exportatorul rus Gazprom pentru extinderea conexiunii din Marea Baltică. Companiile și statele din vestul Europei își ”trădează” vecinii din est, a comentat premierul slovac Robert Fico, în urma unei întâlniri avute cu premierul Ucrainei Arseniy Yatsenyuk în capitala Bratislava.

Gazprom a semnat la finele săptămânii un acord cu EON, Engie, Royal Dutch Shell Plc, OMV AG și BASF SE pentru a extinde capacitatea conductei Nord Stream cu 55 de miliarde de metri cubi pe an, ceea ce ar dubla capacitatea conductei care ar ajunge să asigure 30% din cererea europeană.


Ucraina, care are deja dificultăți să evite intrarea în faliment pe fondul conflictelor din est, ar urma să piardă taxă de tranzit în valoare de două miliade de dolari, în timp ce Slovacia ar pierde sute de milioane de euro, au precizat liderii celor două state.

”Își bat joc de noi. Nu poți discuta luni de zile despre cum este nevoie să stabilizăm situația și apoi să iei o dicizie care pune Ucraina și Slovacia într-o poziție deloc demnă de invidiat”, a precizat Robert Fico.

Rusia încearcă să reducă cantitatea de gaze livrată prin conductele din Ucraina pe fondul disputelor dintre cele două țări. În prezent, circa o treime din livrările de gaze ale Rusiei către Europa trec prin Ucraina, față de două treimi în 2011, înainte de deschiderea conductei Nord Stream care aprovizionează Germania direct, pe sub Marea Baltică.

Nord Stream 2 ar urma să facă primele livrări în 2019, odată cu expirarea actualului acord între Rusia și Ucraina.


Proiectul neglijează complet interesele Poloniei și afectează unitatea Uniunii Europene în fața președintelui rus Vladimir Putin și agresiunile pe care le comite în Ucraina, a comentat și președintele polonez Andrzej Duda.

Anul acesta, Ucraina se așteaptă ca Rusia să livreze 60 de miliarde de metri cubi de gaze prin infrastructura sa, ceea ce înseamnă venituri de 1,8 miliarde de dolari din taxe de tranzit.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: