vineri

26 aprilie, 2024

14 octombrie, 2021

Republica Moldova a introdus stare de alertă în sectorul de gaze naturale, din cauza crizei de aprovizionare declanșată în absența unui nou contract cu Gazprom.

Starea de alertă este necesară „pentru ca instituțiile responsabile să poată întreprinde măsuri concrete de protejare a cetățenilor și a securității energetice a țării”, a declarat Andrei Spînu ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, citat de PRO TV Chișinău.

În condițiile stării de alertă poate fi folosită rezerva de stat de păcură, „astfel încât să reducem consumul de gaz la Termoelectrica”, a mai spus oficialul de la Chișinău.


Au fost anunțate măsuri de sprijin financiare și chiar de aprovizionare cu lemne a populației.

Un contract greu de acceptat

Contractul Republicii Moldova cu Gazprom a expirat la sfârşitul lunii septembrie. Guvernul a cerut o prelungire, dar nu a acceptat noul preţul dorit de Gazprom, de 790 de dolari / 1.000 de metri cubi de gaze, mult peste cel anterior, de 550 de dolari.

Joi și vineri Guvernul are programate noi negocieri cu Gazprom. ”Dorim să semnăm un contract pentru livrări de gaze din patea Gazprom, în termeni buni pentru populaţia din Moldova”, a mai spus Andrei Spînu, citat de Reuters.

Prețul este considerat prea mare de autoritățile de la Chișinău, potrivit declarațiilor lui Andrei Spînu, citat de Radio Chișinău și Europa Liberă Moldova.


Totodată, compania Energocom a fost mandată să negocieze cu România şi Ucraina pentru livrări de gaze.

Republica Moldova a cerut ajutorul UE încă de marți, pentru livrări de urgență de gaze naturale, după ce Gazprom a redus cu o treime livările.

Gazprom nu comentează

În cazul Republicii Moldova, Gazprom a refuzat să comenteze la solicitările Reuters.

Opțiunea pentru contractele de gaze pe termen lung este însă o problemă în Uniunea Europeană (cu excepția Germaniei), atâta vreme cât instituțiile europene nu mai stimulează investițiile legate de gaze.

În plus, negocierile ar ține seama de prețurile actuale

Contractul Moldovei cu Gazprom a expirat la sfârşitul lunii septembrie. Guvernul a cerut o prelungire, dar nu a acceptat preţul dorit de Gazprom, de 790 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze.

Opoziţia politică a dat vina pe preşedintele Maia Sandu, spunând că aceasta ar fi trebuit să meargă la Moscova să negocieze un acord nou. Maia Sandu a spus că acordul trebuie negociat de companii şi nu de preşedinte. Pe de altă parte, Republica Moldova a solicitat deja spijinul UE pentru a primi gaz din Europa.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: