Patru angajaţi ai NIS Petrol din Timişoara şi Bucureşti, companie deținută de Nafta Industrija Srbije, controlată de grupul Gazprom Neft, sunt acuzaţi de procurorii DIICOT că au transmis date nedestinate publicităţii privind fondul de resurse din România către firma din acelaşi consorţiu din Serbia, care ar fi transmis ulterior informațiile către Moscova.
Cele patru persoane sunt cercetate pentru divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi transfer neautorizat de date informatice, a anunțat luni seara DIICOT.
Conform sursei citate, procurorii DIICOT au efectuat 9 percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Bucureşti şi Timişoara, parte din acestea la sediul şi punctele de lucru ale unei companii multinaţională și au fost ridicate mai multe documente şi medii de stocare a datelor.
Ancheta în acest dosar ar fi beneficiat de sprijinul SRI şi SIE.
Informații strânse de mai mulți ani
De când NIS Petrol a început să facă prospecțiuni în județul Timiș, în 2008, în zonele de lângă localitățile Cenad, Dudeștii Vechi, Valcani, Beba Veche, Tomnatic, Teremia Mare, Comloșul Mare, Gottlob și Sânnicolau Mare, a adunat o serie de informații despre rezervele de petrol și gaze din respectivele perimeter, informează PressAlert.
Cu toate că avea obligația de a transmite aceste date statului român, reprezentat prin ANRM, ca proprietar al terenurilor respective, NIS Petrol a transmis toate informațiile direct către Belgrad și de acolo, cel mai probabil, către Moscova. Practic, autoritățile române habar nu au avut ce s-a descoperit în timpul prospecțiunilor de către NIS Petrol.
Președintele Serbiei: este vorba de un spionaj politic
Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a comentat scandalul în care este implicată compania sârbă NIS în România, afirmând că ceea ce s-a întâmplat este un lucru rău pentru Serbia şi că evenimentul nu are nicio legătură cu lupta pentru energie, ci cu caz de spionaj politic, conform Euronews Serbia, citată de news.ro
Preşedintele sârb nu a exclus însă deloc posibilitatea unei vinovăţii a companiei.
”În acelaşi timp, nu exclud deloc posibilitatea unei vinovăţii reale a NIS, dar nu ştiu care este cazul şi nici nu m-am ocupat de el. Este important să subliniem că nu există cetăţeni sârbi, nu are nicio legătură cu noi. Este vorba în majoritate de ruşi, dar vom cere mai multe informaţii de la poliţia română. Aceştia acuză una dintre filialele NIS de scurgere de date sau aşa ceva”, a spus Aleksandar Vučić.
De asemenea, compania NIS a transmis pentru Euronews Serbia, că principiul de bază al companiei este respectarea strictă a reglementărilor legale aplicabile.
„Compania a cooperat şi va coopera pe deplin cu toate autorităţile competente pentru a clarifica toate aspectele legate de activităţile companiei şi ale angajaţilor săi din România”, a precizat NIS.
Ce are NIS în România
NIS Petrol are un portofoliu de şase perimetre de petrol şi gaze pe teritoriul României. Patru concesiuni sunt pentru activităţi de explorare-dezvoltare şi exploatare în parteneriat cu compania canadiană East West Petroleum (două în judeţul Bihor – EX-2 Tria şi EX-3 Băile Felix şi două în judeţul Timiş – EX-7 Periam şi EX-8 Biled).
O a cincea concesiune este deţinută în parteneriat cu Zeta Petroleum şi Armax Gaz, respectiv concesiunea de dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul DEE V-20 Jimbolia, judeţul Timiş.
Cea de-a şasea concesiune pentru activităţi de explorare-dezvoltare-exploatare se află tot în judeţul Timiş, în perimetrul EX-12 Crai Nou.
NIS Petrol are calitatea de operator în toate cele 6 perimetre petroliere concesionate.
În afară de aceste concesiuni, NIS Petrol mai operează o rețea de 19 benzinării în România, sub brandul Gazprom.
În 2019, compania petrolieră confirma că a găsit petrol în Vestul României. Compania a anunțat chiar semnarea unui acord cu Conpet pentru preluarea şi depozitarea petrolului, în faza de testare şi anunța că ar fi urmat să înceapă producţia experimentală în acel an, potrivit e-nergia.ro.
***