sâmbătă

20 aprilie, 2024

26 iulie, 2022

Gazprom a anunțat luni că va reduce din nou livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1 din cauza unor noi „reparații”. Potrivit anunțului oficial, începând de miercuri, livrările de gaze prin Nord Stream 1 vor coborî până la 33 de milioane de metri cubi pe zi, ceea ce reprezintă doar 20% din capacitate.

Justificarea deciziei oferită de Gazprom: probleme cu turbina reparată în Germania.

Reacția Germaniei

„Nu există motive tehnice pentru scăderea livrărilor. Turbina este gata pentru livrare către Rusia”, a spus ministrul german Robert Habeck, potrivit Agerpres, care citează DPA.


Oficialul german a adăugat că documentele de export ale Siemens Energy sunt complete, dar Rusia refuză să emită documentele de import. Compania Siemens Energy a confirmat că turbina va putea pleca din Germania spre Rusia de îndată ce documentele vor fi finalizate.

„Rusia încalcă contractele şi dă vina pe alţii. Putin face un joc duplicitar. El încearcă să slăbească sprijinul mare pentru Ucraina şi să pună o frână societăţilor noastre. Pentru a face asta, el menţine incertitudinea şi creşte preţurile. Noi contracarăm acest lucru prin unitate şi acţiune concentrată”, a precizat ministrul Robert Habeck.

Poziția Gazprom

Gazprom a precizat luni că va reduce capacitatea la stația de compresie Portovaia din Rusia. Compania rusă susține că oprește încă o turbină din cauza „condiției tehnice a motorului”.

Anunțul Gazprom vine după ce, tot luni, Kremlinul declarase că Rusia „nu este interesată” de oprirea livrărilor de gaze către Europa.


„Rusia nu este interesată de aşa ceva”, a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică. Peskov a afirmat că Moscova este un furnizor „responsabil” de gaze, în pofida a ceea ce se spune la Bruxelles şi Washington.

Rusia a reluat joia trecută furnizarea gazelor prin conducta Nord Stream 1, după o pauză de zece zile în care s-a efectuat o revizie tehnică.

Fluxul de gaz prin Nord Stream 1 se situa, la câteva ore după reluarea aprovizionării, la 30% din capacitatea de transport a conductei, crescând ulterior până la 40%. Acest nivel era similar celui dinaintea opririi conductei, în urmă cu zece zile, pentru lucrări de mentenanță. 

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: