joi

18 aprilie, 2024

12 mai, 2014

Rusia pare să câştige aliaţi în Europa, în ciuda situaţiei create în Ucraina, şi să îşi manifeste influenţa într-un mod subtil, dar suficient de puternic pentru a împiedica luatea unor decizii în Europa sau obţinerea unei poziţii coerente a statelor occidentale. Asta indică studii existente, dar şi documente ale serviciilor secrete – citate de presa germană.

Germania este îngrijorată de faptul că Federaţia Rusă are din ce în ce mai multă influenţă asupra guvernului bulgar, susţine revista germană Spiegel.

Rapoarte interne ale guvernului federal german, obţinute de publicaţia citată, ar arăta că Moscova transformă Sofia într-un cap de pod către Uniunea Europeană. Relaţiile dintre Rusia şi Bulgaria ar fi atât de strânse, încât Kremlinul ar influenţa direct procesul legislativ.


O treime din rezultatele economiei bulgare ar fi controlate direct sau indirect de Federaţia Rusă, arată documentele furnizate Executivului german de către serviciile de informații externe (BND) ale Republicii Federale.

Coa liţia de guvernare a socialiştilor cu partidul minorităţii turce este, potrivit evaluărilor serviciilor secrete germane, “loială Moscovei”. În partidele din arcul guvernamental activează foşti membri ai Partidului Comunist, agenţi secreţi şi oligarhi care fac afaceri cu cei din cercul lui Vladimir Putin.

În plus, legăturile dintre Kremlin şi puterea de la Sofia ar fi atât de strânse încât Rusia ar influenţa direct procesul legislativ din Bulgaria. În sprijinul acestei afirmaţii vine conţinutul unor scrisori confidenţiale ale Gazprom către guvernul de la Sofia, publicate în presa bulgară săptămâna trecută.

Gigantul energetic rus ar fi dictat formulările legislative care privesc contrucţia gazoductului South Stream. Guvernul bulgar a stabilit că sectorul bulgăresc din South Stream este doar „o simplă bucată de legătură”, pentru a-l sustrage din jurisdicţia reglementărilor europene şi a intrat astfel în conflict cu Comisia Europeană.


Fostul cancelar socialist german Gerhard Schroeder va face o vizită în Bulgaria, pentru a sprijini campania socialiştilor pentru europarlamentare. El este însă bun prieten cu liderul rus Vladimir Putin, care a aprticipat la petrecerea dată de politicianul german cu ocazia zilei sale de naştere, chiar în Sankt Petersburg. Prezenţa preşedintelui Rusiei a avut loc în ciuda tensiunilor din ultimele luni dintre Occident şi Moscova.

Rusia influenţează şi sprijină partidele de extremă dreaptă europene

Rusia acţionează însă pe mai multe canale. Un studiu al unui institut de cercetare de la Budapesta, Political capital Institute, arată o relaţie a Moscovei cu partidele de extremă dreapta din Europa, tot mai vizibilă de anul trecut şi tot mai îngrijorătoare în contextul în care acestea vor obţine un scor bun în alegerile europene.

Liderii acestor formaţiuni politice, fie că este vorba despre franţuzoaica Marine le Pen, austriacul Heinz-Christian Strache, liderul partidului extremist austriac FPO, Geert Wilders sau Nigel Farage au avut aprecieri la adresa Moscovei în ultima vreme, iar unii dintre ei au fost invitaţi şi primiţi în Rusia cu o mare consideraţie.

Rusia sprijină aceste formaţiuni politice – nu neaparat financiar, afirmă studiul – pentru ca, după alegerile europene, să existe un grup politic de extremă dreapta în Parlamentul European, cu opinii favorabile Moscovei şi care să blocheze decizii la nivel european, dar şi la nivel naţional.

Un politolog apropiat Kremlinului, Serghei Markov, spunea recent că speră ca apropiatele alegeri vor aduce mai aproape de putere membrii partidelor de extremă dreapta şi că este nevoie de dezvoltarea cooperării cu dreapta europeană.

Liderii rusi şi extrema dreaptă europeană împărtăşesc aceleaşi idei: naţionalismul antiamericanismul, xenofobia şi homofobia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: