vineri

20 mai, 2022

Agenţia Internaţională de Energie cere Rusiei să dovedească că este furnizor de încredere de gaze

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 septembrie, 2021

În situația actuală a scumpirii gazelor naturale, Rusia poate dovedi că este un furnizor de încredere pentru Europa, dacă va livra  acesteia cantități mai mari de gaze naturale, potrivit unei declarații a Agenţiei Internaţionale de Energie (IEA).

„IEA consideră că Rusia ar putea face mai mult pentru a spori oferta de gaze pentru Europa şi a asigura creșterea stocurilor până la un nivel adecvat înaintea iernii. (…) Aceasta este o oportunitate pentru Rusia să arate că este un furnizor de încredere pentru piaţa europeană”, spune IEA citată de Reuters.


Preţurile de referinţă din Europa la gaze naturale au crescut cu peste 250% în acest an, ceea ce a dus şi la creşterea costurilor angro la electricitate.

Exporturile rusești de gaze în Europa sunt inferioare celor din 2019, fapt ce se adaugă la celelalte cauze ale scumpirii gazelor, chiar dacă Rusia îşi îndeplineşte obligaţiile contractuale pe termen lung, – notează comunicatul citat.

Revenirea economiilor după șocul coronavirus a crescut cererea de gaze, dar scumpirea gazelor riscă să împiedice creșterea economică.

Dintre celelalte cauze ale scumpirilor se remarcă nivelul scăzut al stocurilor în depozite, ca și cererea crescută din Asia.


Pe de altă parte, perspectiva creșterii importurilor de gaze naturale lichefiate (LNG) din SUA devine improbabilă, din cauza presiunilor marilor consumatori industriali americani, care au cerut Casei Albe să restricțiuneze exporturile de LNG.

(Citiți și: „Recorduri istorice la prețul gazelor angro pe piața de la București și pe cea regională de la Viena. Cauzele”)

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Agenţia Internaţională de Energie (IEA) are 29 de state membre și a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 – 1974, pentru a coordona acțiunile mondiale.

Între timp, IEA a devenit o autoritate globală în domeniu. România nu este membră a organizației și Minuisterul Energiei a explicat absența țării noastre cu argumentul că IEA funcționează în cadrul OCDE, iar România nu este membră nici acolo.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: