joi

7 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 decembrie, 2022

Spania a anunțat un nou pachet de măsuri pentru atenuarea impactului inflației, în valoare de 10 miliarde de euro, al treilea pachet de ajutor din acest an, sprijinul guvernamental ajungând astfel de 45 de miliarde de euro, potrivit Reuters.

Spania, ca și alte țări europene, se confruntă cu o criză a costului vieții, exacerbată de impactul războiului din Ucraina asupra prețurilor la energie.

Pachetul de sprijin include un bonus unic de 200 de euro pentru aproximativ 4,2 milioane de gospodării cu venituri anuale de până la 27.000 de euro și extinderea reducerilor de taxe pentru facturile la energie în prima jumătate a anului viitor, a declarat premierul Pedro Sanchez (foto).


Măsurile, cuplate cu un acord negociat cu Uniunea Europeană pentru a limita prețurile la gaze pentru producția de energie electrică, au avut un oarecare succes. Inflația din ultimele 12 luni a scăzut la 6,7% în noiembrie, cea mai scăzută rată din rândul celor 27 de state membre UE.

Încetinirea inflației a fost ajutată de o scădere bruscă a prețurilor la energie electrică, dar prețurile alimentelor au continuat să afecteze portofelele spaniolilor, crescând cu un ritm anual de 15% în octombrie și noiembrie.

Guvernul a anunțat că va reduce taxa pe valoarea adăugată pentru alimentele esențiale precum pâinea, brânza, laptele, fructele și legumele și cerealele la 0% de la 4%. Pastele și uleiurile de gătit vor avea TVA redus cu jumătate, de 5%, a spus Sanchez.

Sanchez a anunțat, de asemenea, prelungirea cu 12 luni a subvențiilor pentru călătoriile cu trenul pentru navetiști și plafonări ale prețurilor chiriilor. Cu toate acestea, executivul va renunța la subvenția la benzină pentru consumatori, menținând-o doar pentru sectorul de transport.


Premierul a precizat că ajutorul acordat până acum a ajutat Spania să înregistreze o creștere economică puternică în acest an, pe care a estimat-o la peste 5% din PIB, peste prognoza anterioară a guvernului de 4,4% din PIB.

***

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: