luni

4 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 martie, 2021

Guvernul spaniol va aloca 10 miliarde de euro din fondurile europene destinate revenirii din criza COVID-19 zonelor rurale, mai exact combaterii fenomenului de depopulare, transmite Euractiv.

Executivul își propune să sprijine zonele cele mai afectate de fenomenul migrației tinerilor, cum ar fi Castilla y León și Aragón, cu scopul de mări contribuția pe care acestea o au la PIB-ul Spaniei, de doar 30% în prezent.

În ultimii 70 de ani, multe regiuni din cele 23 de provincii cunoscute drept ”Spania rurală părăsită” și-au pierdut în jur de jumătate din valoarea economică și demografică, potrivit unui raport realizat de think-tank-ul Funcas.


Cele mai bune exemple de bune practici la nivel european sunt Franța și Germania, ale căror zone rurale contribuie cu 40%, respectiv 50% la formarea PIB, potrivit datelor publicate de ministerul spaniol pentru tranziție ecologică și provocare demografică.

”Vedem (în Spania, n.r.) o abordare părtinitoare care se traduce printr-o concentrare a veniturilor și a bogăției în trei sau patru zone metropolitane majore, în defavoarea unei largi porțiuni a Spaniei rurale, care oferă servicii de mediu și hrană zonelor urbane”, a subliniat Teresa Ribera, ministrul de resort.

Experții din guvernul spaniol au avertizat despre îmbătrânirea excesivă și „masculinizarea” zonelor rurale, avertizând asupra necesității creșterii oportunităților de muncă pentru femei și încurajării tinerilor să activeze în sectorul agricol.

Pentru a atinge aceste obiective, o serie de inițiative vor fi finanțate în cadrul Planului spaniol de Redresare și Reziliență.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Planul își propune să promoveze o tranziție ecologică echitabilă și benefică pentru zonele rurale, prin punerea lor pe primul plan al tranziției ecologice. Acestea ar urma să beneficieze de reabilitarea energetică a clădirilor publice și private; de proiecte-pilot de energie durabilă; de un plan de salubrizare și de reproiectarea sistemului de apă și stimularea digitalizării.

Planurile de formare profesională și digitală vor fi promovate în 3.000 de municipalități. Planul de relansare conține și un angajament de a oferi o rețea de îngrijire pentru persoanele în vârstă și de a crea noi oportunități de muncă la nivel local.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: