Comisia Europeană (CE) a finalizat o propunere de modificare a Regulamentului de instituire a Autorității Bancare Europene (ABE), pentru a consolida rolul acesteia în supravegherea fenomenului de spălare a banilor.
„Deși UE dispune de norme solide privind combaterea spălării banilor, cazurile recente legate de spălarea banilor din unele bănci din UE au provocat îngrijorări privind faptul că supravegherea și asigurarea respectării acestor norme nu sunt întotdeauna puse în aplicare în mod eficace în întreaga UE”, spune comunicatul CE.
CE se referă, printre altele, la cazul grupului bancar olandez ING, care a acceptat să plătească 775 milioane de euro pentru a soluționa un dosar legat de spălarea de bani. Și cea mai mare bancă din Danemarca (Danske Bank), este implicată într-un dosar privind spălarea de bani prin filiala sa din Estonia.
Comisia propune ca în cadrul ABE să se concentreze competențele privind combaterea spălării banilor în raport cu sectorul financiar.
Modificările Regulamentului ABE
Potrivit CE modificările Regulamentului ABE ar urma să ducă la următoarele:
- ABE va fi în măsură să solicite autorităților naționale de supraveghere a combaterii spălării banilor să investigheze eventualele încălcări semnificative și să le solicite să ia în considerare adoptarea unor măsuri specifice, cum ar fi aplicarea de sancțiuni.
- Autoritățile naționale de supraveghere a combaterii spălării banilor va trebui să respecte normele UE și să coopereze în mod corespunzător cu autoritățile de supraveghere prudențială.
- Competențele existente ale ABE vor fi consolidate astfel încât aceasta să fie în măsură, în ultimă instanță și în cazul în care autoritățile naționale nu acționează, să adreseze decizii în mod direct operatorilor individuali din sectorul financiar
- Calitatea supravegherii se va îmbunătăți prin standarde comune, revizuiri periodice ale autorităților naționale de supraveghere și evaluări ale riscurilor.
- Va fi permisă colectarea de informații privind riscurile și tendințele în ceea ce privește combaterea spălării banilor. Va fi favorizat astfel schimbul de astfel de informații între autoritățile naționale de supraveghere (așa-numitele hub-uri de date).
- Cooperarea cu țările terțe în cazurile transfrontaliere va fi îmbunătăţită.
- Un nou comitet permanent va reuni autoritățile naționale de supraveghere a combaterii spălării banilor.
Comisia invită Banca Centrală Europeană să încheie cu autoritățile de supraveghere a combaterii spălării banilor, până la 10 ianuarie 2019, , un memorandum de înțelegere privind schimbul de informații, astfel cum este prevăzut în cea de a cincea Directivă privind combaterea spălării banilor.
Propunerea va fi trimisă Parlamentului European și Consiliului European spre dezbatere.
Modificările specifice vor fi integrate în discuțiile care au loc cu privire la propunerea Comisiei de revizuire a regulamentelor privind autoritățile europene de supraveghere, adoptată de Comisie în septembrie 2017.