Italia s-ar putea confrunta cu o criză financiară similară celei din Grecia dacă executivul de la Roma va aproba o serie de măsuri ”neortodoxe”, la pachet cu legea bugetului, se arată într-un raport al agenției de rating S&P.
”În scenariul alternativ, în care factorii de decizie au în vedere soluții neortodoxe – cum ar fi introducerea unei monede paralele sau măsuri fără acoperire bugetară – pentru a evita constrângerile fiscale stabilite prin tratatele UE, apartenența Italiei la zona euro poate fi pusă sub semnul întrebării”, se arată în documentul citat.
În extremis, acest lucru ar putea duce la o criză de încredere similară situației cu care s-a confruntat Grecia în 2015, avertizează experții S&P. Consecințele ar putea fi însă mai dramatice, Italia fiind o economie mai mare, de importanță sistemică pentru UE. Economia Greciei reprezenta, la nivelul anului 2015, doar 2% din economia zonei euro. Italia are în prezent o pondere de 15% în PIB-ul blocului monetar.
Italia este singurul stat din zona euro cu o perspectivă de rating negativă.
”Datoria publică a Italiei este în euro, o monedă pe care niciun stat membru al uniunii monetare nu o poate devaloriza unilateral”, notează experții.
În consecință, Italia nu are aceeași flexibilitate de a-și reduce povara fiscală a datoriei ca statele care își pot controla moneda.
Soluția este o creștere economică sustenabilă. Italia însă a consemnat un avans al PIB-ului de doar 0,6%, în termeni reali, din 2010, față de 10,6%, avansul zonei euro în aceeași perioadă.
”Creșterea economică slabă și eșecul factorilor politici de a adresa această problemă explică perspectiva negativă asupra ratingului suveran al Italiei”, se arată în raportul S&P.