vineri

29 martie, 2024

27 ianuarie, 2021

S&P Global Ratings a avertizat că ar putea coborî ratingurile unor giganţi petrolieri precum ExxonMobil, Shell, Chevron sau Total, „pentru a reflecta riscurile în creștere cu care se confruntă afacerile lor, din pespectiva tranziției energetice” impuse de schimbările climatice.

„ExxonMobil, Total, Chevron și Shell sunt printre cele 13 companii petroliere plasate în regim de supraveghere „CreditWatch” cu implicații negative, ceea ce înseamnă că S&P Global Ratings ar putea să le retrogradeze ratingurile în următoarele câteva săptămâni”, portivit unui comunciat S&P Global Platts.

Evaluarea de risc a S&P pentru întreaga industrie de petrol şi gaze a fost shimbată din „intermediar” în „moderat ridicat”.

Giganții petrolieri pierd teren


Agenția de rating a sesizat „provocări și incertitudini semnificative privind tranziţia energetică, declinul pieței din cauza creșterii așteptate din sectorul regenerabilelor şi presiunea negativă pe profitabilitate”.

Celelalte companii puse sub supraveghere sunt Imperial Oil, Shell Energy North America, Canadian Natural Resources, ConocoPhillips, Woodside Petroleum, ca și cele mai mari patru companii petroliere chineze: China Petrochemical Corp, China Petroleum & Chemical Corp, China National Offshore Oil Corp şi CNOOC.

S&P a adăugat că a plasat sub perspectivă negativă și pe British Petroleum și grupul canadian Suncor, dar nu intenționează să le reevalueze ratingul.

S&P invocă și schimbarea structurii cererii de energie primară până în 2030 anunțată de Agenția Internațională de Energie (IEA), respectiv scăderea cererii de petrol în varianta unui scenariu sustenabil de dezvoltare (prietenos cu mediul).

(Citiți și: „Pentru prima dată în istorie: În 2020 s-a produs mai multă electricitate din surse regenerabile decât din combustibilii fosili, în UE”)


Și agenția de rating Moody’s a luat decizii negative privind 5 mari companii petroliere la începutul anului 2020, invocând riscurile legate de tranziția energetică și perspectiva unor câștiguri mai mici în industrie din cauza prețurilor mai mici ale petrolului, amintește S&P Global Platts.

Marii investitorii anticipează marile schimbări și se reorientează

Decizia S&P Global Ratings de plasare sub supraveghere a marilor companii petroliere ale lumii vine după ce BlackRock, cel mai mare administrator de active financiare și fonduri de investiții din lume a anunțat că și-ar putea reduce participațiile la companiile care emit gaze de seră.

BlackRock și-a afirmat suținerea pentru atingerea obiectivului de emisii nete zero de CO2 până în 2050 și va cere companiilor în care a investit să-și anunțe propriile planuri în această direcție, potrivit The Guardian.

„Cred că pandemia a dezvăluit o asemenea criză existențială – amintindu-ne fragilitatea – încât ne-a obligat să ne confruntăm puternic cu amenințarea globală a schimbărilor climatice și să analizăm cum, la fel ca pandemia, acestea ne vor modifica viața ”, a declarat Larry Fink, directorul executiv al BlackRock, într-o scrisoare adresată directorilor executivi ai companiilor din portofoliu, citat de cotidianulbritanic.

De asemenea, anunțul S&P Global Ratings a venit într-unul dintre cele mai nefavorabile momente pentru industria petrolieră care se confurntă cu mari dificultăți legate de scăderea cererii din cauza pandemiei.

În plus, în SUA, administrația Joe Biden exercită noi presiuni, schimbările climatice revenind în centrul agendei politice a Casei Albe.

Reducerea ratingurile marilor companii petroliere va duce la creșterea costurile lor de capital, deoarece investitorii vor cere randamente mai mari, ceea ce ar putea pune în pericol demararea de noi proiecte de petrol şi gaze.

Cu excepţia Exxon, al cărei rating a fost redus în luna martie după ce preţul petrolului s-a prăbuşit, marile companii petroliere europene şi americane nu au suferit o retrogradare a ratingului după 2016.

La începutul anilor 2000, marile companii petroliere aveau o rentabilitate a capitalului de peste 10%, care a scăzut în ultimii ani spre 5%.

Deciziile agențiilor de rating sunt folosite de investitori în stabilirea strategiilor de plasament al resurselor financiare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: