joi

25 aprilie, 2024

25 ianuarie, 2021

Pentru prima dată în istorie, producția de energie electrică din resurse regenerabile din Uniunea Europeană a întrecut producția din combustibili fosili, în contextul reducerii cererii de energie, provocată de restricţiile impuse de pandemia coronavirus.

Regenerabilele au produs 38% din electricitatea din UE în 2020, în creştere faţă de 34% în 2019, suficient ca să întreacă ponderea combustibililor fosili, care a scăzut până la 37%, potrivit datelor analiștilor de la Ember şi Agora Energiewende, citate de Bloomberg.


Tendința va continua, iar cota regenerabilelor în mixul energetic va crește pe măsură ce blocul comunitar se îndreaptă spre atingerea obiectivelor sale climatice.

 

Start bun în „deceniul acțiunii climatice”

Europa trebuie să dubleze ponderea electricităţii produse din surse regenerabile până la finele deceniului, pentru a-şi putea atinge ţinta vizând reducerea emisiilor cu cel puţin 55% până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990.


Este interesant că Europa a ajuns la acest punct de cotitură cu privire la energia verde, la începutul deceniului acţiunii globale privind clima. Creşterea rapidă a energiei eoliene şi fotovoltaice a forţat cărbunele să intre pe o pantă descendentă şi acesta este doar începutul”, spune Dave Jones, analistul Ember şi principalul autor al raportului, citat de Bloomberg.

Creșterea ponderii regenerabilelor a fost rezultatul a treI factori:

  • Producţia de electricitate a centralelor eoliene şi fotovoltaice a crescut cu aproape 10% față de 2019.
  • Producţia pe bază de cărbune a scăzut cu 20%, ajungând la aproape jumătate din cât era în urmă cu cinci ani.
  • Producţia pe bază de gaze naturale a scăzut cu 4%, dar este în continuare cu aproximativ 12% peste media din ultimii 10 ani.

Tranziţia de la cărbune a redus cantitatea de gaze cu efect de seră din sectorul energetic din Europa cu 29% în ultimii cinci ani (CO2 pe unitate energetică, n.r.). Tendința s-ar putea amplifica pe măsură ce UE îşi va extinde eforturile de decarbonare şi de înlocuire a gazelelor cu energia regenerabilă.

Evoluțiile au avut loc în condițiile scăderii producţiei de electricitate a centralelor nucleare cu 10% în 2020, cel mai mare declin din ultimii 30 de ani. Tendința va continua pe măsură ce unele ţări vor închide centralele mai vechi.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: