Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a fost invitat miercuri la Interviurile Digi24.ro. Acesta a vorbit despre criza din energie și despre situația din coaliția de guvernare.
Principalele declarații:
Despre situația din energie: Acest lanț pare ”de băieți deștepți”
- Este un domeniu extrem de important, nu sunt un specialist. Prețurile cresc în toate țările membre ale UE. Au fost tot felul de discuții, la mare parte am participat, se caută soluții, ele trebuie să vină din partea guvernului astfel încât să atenuăm din acest șoc. Eu nu văd altă soluție decât cu venirea unor OUG-uri în Guvern, ministerul Energiei este cel care promovează acte normative în guvern și va face acest lucru.
- Dacă vorbim de sectoare, de producție, furnizare, toți se plâng. Hidroelectrica, ceea ce vindea, era un preț undeva la 550, cu atât vindea. Asta înseamnă că prețul de producție e mult mai mic. De la 550 să ajungi la peste 3.000 înseamnă că undeva există un mecanism nesănătos și acest lucru trebuie corectat. Nu se poate ca într-un final acest lanț care pare de „băieți deștepteți”, vine guvernul și stinge această diferență. Nu se poate. Să ajungi de la 550 la 3.000 eu nu știu ce cheltuieli pot fi mai mari decât cheltuielile celui care produce. Înseamnă că pe acest lanț sunt probleme.
- Este și acea poveste legată de traderi. Din 100 de traderi pe energie doar 12 sunt companii românești. Nu vi se pare că era mai în regulă când piața era reglementată? Nu putem spune că este un succes ceea ce s-a întâmplat.
Dacă îi cauți foarte bine pe acești traderi, nu că nu îi găsești în țări UE, unii dintre ei sunt în paradisuri fiscale. Mecanismul nu e unul sănătos. Toate aceste prețuri par artificiale. - Eu cred că o investigație a Consiliului Concurenței ar fi foarte bine venită. Orice informații care vin în aceste zile sunt binevenite astfel încât decizia guvernului să fie una sănătoasă.
Despre remanierea guvernamentală: Dacă premierul are propuneri, le discutăm și vom lua o decizie
- Remanierile se fac, nu se discută. Dacă premierul are asemenea propuneri, le discutăm și vom lua deciziile. Până acum vă asigură că nu s-a discutat în coaliție despre remaniere. Nimeni nu e de neînlocuit.
- În momentul în care se face o evaluare, prim-ministrul are acest atribut. Dacă va considera că e nevoie de o remaniere, o va face. Sunt convins că nu are niciun fel de motiv ca atunci când vede că un domeniu nu funcționează, să nu propună înlocuirea unui ministru.
- Colaborarea în interiorul guvernului, indiferent de culoarea politică, e una bună. Eu nu am întâlnit probleme atunci când am propus ceva. Nu există acest fricțiuni.
Despre rotativa premierilor: Dacă nu, de unde majoritate?
- Marcel Ciolacu să vină în mai anul viitor pe funcția de prim-ministru este deja o propunere votată în partid. Este o decizie luată în unanimitate în urmă cu un an.
- Când se semnează un protocol te aștepți să se țină de el. Nu am până în acest moment nici cel mai mic semn de întrebare că ceea ce ne-am angajat în noiembrie 2021 nu se va întâmpla.
- Pe tărâmul speculației, haideți să vedem ce se va întâmpla? Iese PSD, iese UDMR, și de unde majoritate parlamentară? Nu mai există acea majoritate de tristă amintire de până în noiembrie 2021. S-a văzut, nu au putut să stea împreună nici măcar 8 luni. Coerența actului de guvernare a lipsit total în acele 8 luni. Unii au vrut să facă pe vedetele, li s-a răspuns, nu așa se guvernează.
***