vineri

19 aprilie, 2024

9 iunie, 2016

sorin blejnarSorin Blejnar, fost președinte ANAF, a fost condamnat joi la cinci ani de închisoare, pentru complicitate la evaziune fiscală și sprijin acordat unei grupări infracționale organizate, în Dosarul Motorina.

Sentința nu este definitivă.

Reamintim că, tot în prima instanță, a mai fost condamnat anul acesta un fost șef ANAF – Șerban Pop a primit doi ani cu executare în dosarul de șantaj al Antenelor.


Sorin Blejnar este acuzat că a sprijinit o grupare, condusă de soții Radu și Diana Nemeș, să nu plătească niciun impozit pentru 90.000 de tone de motorină pe care le-au tranzacționat.

Prejudiciul adus bugetului este de aproximativ 56 de milioane de euro.

Radu Nemeș a fost condamnat la nouă ani de închisoare, iar soția sa, la șapte ani de închisoare.

Dosarul a fost trimise în instanță cu 17 persoane fizice şi şase persoane juridice inculpate, în afara lui Sorin Blejnar mai fiind vorba despre doi şefi din Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Braşov, Claudiu Monea şi Dorel Ciobanu, şi fostul deputat braşovean Vasile Bran.

Obiectul dosarului- contrabanda cu motorină


Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 2011 – 2012, Radu şi Diana Nemeş, George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Mihai Buliga, Andrei Florin Jugănaru, Dumitru Preda, Ovidiu Ioan Moldovan şi Pavel Dumitru Ghişe au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii de infracţiuni de evaziune fiscală prin sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale aferente unor tranzacţii cu aproximativ 90.000 de tone de motorină comercializate sub aparenţa unor produse petroliere inferioare.

Grupul ar fi fost sprijinit, în diferite modalităţi, de Sorin Blejnar, de fostul său şef de cabinet Codruţ Alexandru Marta, de Viorel Comăniţă şi de Florin Secăreanu, care reprezentau “palierul de protecţie”, precum şi de Mariana Vrînceanu, Nicolae Belba, Lucian Ionescu, “care se aflau în subordinea celorlalţi membri şi executau dispoziţiile acestora, cunoscând scopul urmărit”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Anchetatorii susţin că Radu şi Diana Nemeş, George Guliu şi SC Excella Real Grup SRL au ascuns sursa impozabilă corespunzătoare activităţilor reale pe care le desfăşura societatea, au înregistrat în contabilitate şi în declaraţiile fiscale cheltuieli fictive referitoare la achiziţii de ţiţei şi au omis înregistrarea operaţiunilor de comercializare a motorinei, în scopul de a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale,prejudiciind bugetul de stat cu suma de 242.642.205,44 lei (aproximativ 56 milioane euro).

Procurorii au dispus disjungerea cauzei şi formarea unul alt dosar penal, în vederea continuării cercetărilor cu privire la alte persoane fizice şi juridice, între care şi Codruţ Marta, pentru complicitate la evaziune fiscală şi constituirea unui grup infracţional organizat. În cazul lui Codruţ Marta, s-a dispus arestarea preventivă în lipsă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: