duminică

21 aprilie, 2024

18 decembrie, 2019

Majoritatea companiilor spun că nu ar lua credite bancare „indiferent de costul acestora, deoarece intenționează să își reducă gradul de îndatorare”și, de altfel, nici nu ar avea nevoie de finanțare. În realitate, multe se îndoiesc de capacitatea lor de rambursare şi acuză, în context, fiscalitatea şi impredictibilitatea acesteia.

62% dintre companii nu ar lua un credit în lei, iar 66% nu ar lua un credit în euro, potrivit rezultatelor Sondajului  privind accesul la finanțare al companiilor, realizat de Banca Națională a României (BNR), publicat miercuri.

Cele mai presante probleme ale companiilor

În contextul inapetenţei pentru credite a companiilor, acestea invocă insistent fiscalitatea (în proporţie de 60%) şi impredictibilitatea acesteia (58%) ca fiind cele mai presante probleme, potrivit sondajului care se referă la perioada aprilie – septembrie 2019.


„Percepția majoritar negativă a firmelor referitoare la fiscalitate în perioade de creștere economică  este explicată prin faptul că în aceste perioade planurile de dezvoltare ale companiilor sunt mai ample, iar nivelul taxelor și, mai ales, impredictibilitatea acestora constituie piedici în punerea în aplicare a planurilor de investiții”, spune BNR, invocând un studiu de specialitate.

Faptul că impozitul pe profit din România este al șaselea cel mai redus din Uniunea Europeană, „denotă faptul că problema reală în calea dezvoltării firmei este reprezentată mai degrabă de caracterul imprevizibil al legislației fiscale”, mai spune raportul BNR.

Ce dobânzi ar prefera companiile

Raportul nu spune ce dobânzi ar conveni, totuşi, companiilor care pretind că nu au nevoie de credite, dar cele care apelează la acestea indică niveluri (în lei) care par nerealiste faţă de cele actuale ale pieţei.


„În cazul companiilor interesate de credite, rata dobânzii maxime pe care firma ar fi dispusă să o plătească este de 2,5% pentru lei și 1,5% pentru euro, pentru 19% dintre companiile care au răspuns sondajului. La nivelul împrumuturilor în lei, 11% dintre companii ar fi dispuse să plătească o rată a dobânzii până la 4,5%, și 4% dintre ele ar plăti până la 6,5%. Doar 1% dintre participanții la sondaj ar achita o dobândă de până la 8,5%”, conform sursei citate.

Valorile „sunt în divergență cu datele referitoare la creditele contractate în anul 20196, unde valoarea medie a ratei de dobândă este de 7,9% pentru moneda națională”.

 

La creditele în euro, „așteptările firmelor sunt mai apropiate de situația întâlnită în piață (unde rata de dobândă medie pentru valută este de 3,8% la creditele acordate anul acesta), astfel că 9% dintre companii ar fi dispuse să se împrumute cu maximum 3% dobândă, iar alte 3% dintre firme ar plăti până la 4,5%”

Sondaje contradictorii

Companiile și băncile se contrazic în privința condițiilor de creditare.

Cele mai multe dintre companiile care iau, totuşi, credite spun că nivelul costului creditării le afectează capacitatea de rambursare, dar băncile spun că cererea de credite este în creştere. 

„Majoritatea (companiilor care iau credite, 22% din total) au răspuns că nivelul costului finanțării ar afecta capacitatea de a rambursa împrumutul și doar 1% au răspuns că ar fi dispuși să contacteze un credit, atât în euro, cât și în lei, oricare ar fi rata dobânzii”, spune raportul de miercuri.

Rezultatele acestui sondaj „vin în contrast cu informațiile din Sondajul privind creditarea companiilor nefinanciare și a populației, unde băncile au raportat o majorare a cererii de împrumuturi din partea companiilor și sugerează nevoia de a ajusta produsele existente și termenii de acordare pentru a veni în întâmpinarea nevoilor companiilor”, conchide acum BNR.

„Fatalitatea” subcapitalizării

Raportul BNR aferent sondajului pune dimensiunea proporției inapetenței pentru credite pe seama sănătății financiare precare a firmelor și a insuficienței eforturilor băncilor, care ar trebui să-şi recalifice personalul ca să atragă firmele.

BNR aminteşte că „Unul dintre punctele nevralgice ale economiei românești este reprezentat de capitalizarea precară a firmelor, aspect care impietează accesul acestora la finanțare. În vederea remedierii acestor deficiențe se impune luarea unor serii de măsuri, care ar trebui să includă modificarea Legii nr. 31/1990 sau a cadrului insolvenței”.

Altfel, însă, şi capacitatea de rambursare a firmelor care iau credite în lei ar fi afectată „semnificativ” de „o majorare cu până la 3 puncte procentuale a dobânzii” , spune raportul BNR.

Reprezentatitvitatea sondajului

Eșantionul utilizat în sondajul  „conține circa 11 000 de companii nefinanciare, este reprezentativ la nivel național și regional, iar extragerea companiilor incluse în sondaj este realizată prin procedee statistice specifice, cu respectarea criteriilor privind: (i) clasa de mărime a companiei (microîntreprinderi, întreprinderi mici, întreprinderi mijlocii și corporații), (ii) sectorul de activitate (conform CAEN Rev. 2) și (iii) regiuni de dezvoltare”, potrivit BNR.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: