vineri

29 martie, 2024

2 februarie, 2016

structura crediteDupă o relaxare moderată a standardelor de creditare aferente creditelor imobiliare (în ultimul trimestru din 2015), băncile estimează o înăsprire a acestora în primele luni din acest an, reiese dintr-un sondaj realizat de Banca Naţională a României (BNR) în rândul băncilor comerciale.

Raiffeisen Bank a înăsprit deja condiţile de creditare, majorând avansul pentru creditul „Prima Casă” de la 15% la 35% pentru oferta în lei și de la 25% la 40% pentru cea în euro ca măsură de precauţie vizavi de eventuala intrare în vigoare a legii dării în plată. Preşedintele cec Bank, Radu Graţian Gheţea, a anunţat la rândul său că are în vedere introducerea unui tip de credit cu clauză de dare în plată, dar cu condiţii mai stricte de acordare. Şi directorul executiv al BCR s-a arătat îngrijorat de forma amendată a legii dării în plată, precizând că se aşteaptă ca băncile să ia măsuri de protecţie faţă de acest act normativ.

În privința cererii de credite, din datele BNR reiese că au fost înregistrate creșteri la nivelul companiilor nefinanciare și al creditelor imobiliare acordate populației în T4/2015, iar în cazul creditelor de consum s-a consemnat o diminuare a acesteia. În T1/2016, băncile estimează o majorare a cererii de credite din partea companiilor și o reducere a acesteia în cazul creditului de consum acordat populației.

Creditele imobiliare: evoluţii şi prognoze


Standardele de creditare au înregistrat o relaxare moderată în cazul creditelor pentru achiziția de locuințe și au rămas relativ constante pentru creditele de consum, în T4/2015.

Pentru prima dată în ultimele 4 trimestre, băncile anticipează că vor înăspri într-o anumită măsură standardele de creditare în cazul creditelor imobiliare în perioada următoare (T1/2016). Condițiile de creditare pentru creditele de consum sunt anticipate a se menține constante în T1/2016.

Spre comparație, băncile din zona euro au relaxat standardele de creditare aferente creditării imobiliare, în timp ce condițiile aplicabile creditelor de consum au fost înăsprite ușor pentru prima oară din T4/2013, se arată în raportul BNR. Pe termen scurt (T1/2016), băncile din zona euro prognozează relaxarea standardelor de creditare indiferent de tipul creditului.

Aspecte specifice ale creditării imobiliare

Principalii factorii care au contribuit, în T4/2015, la relaxarea standardelor de creditare aferente împrumuturilor pentru achiziția de locuințe și terenuri au vizat presiunile competiționale din sectorul bancar, așteptările privind situația economică generală, concurența din sectorul nebancar, precum și deciziile de politică monetară sau prudențială ale BNR.


În T4/2015, băncile au acționat, în sensul relaxării, asupra ponderii maxime a creditului în valoarea garanției imobiliare (LTV). Ceilalți termeni ai creditării imobiliare nu au înregistrat modificări semnificative în T4/2015.

În T4/2015, valoarea medie a LTV (loan-to-value) pentru creditele nou-acordate în ultimele 3 luni a fost de 84%, iar valoarea medie a LTV pentru stocul total de credite imobiliare a fost de 88%, neînregistrându-se modificări notabile față de perioada anterioară (T3/2015).

Gradul mediu de îndatorare pentru creditele nou-acordate a fost de 44%, la nivelul portofoliului total de credite imobiliare acesta fiind de 46%. Valorile se mențin similare trimestrului precedent (T3/2015).

Pentru al doilea trimestru consecutiv, cererea de credite imobiliare din partea populației s-a majorat semnificativ, băncile prognozând continuarea creșterii cererii și în perioada următoare (T1/2016).

În opina băncilor, prețurile rezidențiale au continuat să se diminueze în T4/2015, o evoluție similară fiind prognozată și în trimestrul următor (T1/2016).

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: