miercuri

10 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 noiembrie, 2019

Numărul căsătoriilor a crescut spectaculos în Ungaria, după ce Guvernul Viktor Orban a aprobat o nouă schemă de sprijinire a căsătoriile şi naşterilor prin împrumuturi subvenţionate, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Măsura face parte dintr-un set amplu de politici demarate în 2015 și prin care Budapesta intenționează stoparea declinului demografic. Printre aceste măsuri se numără o serie de avantaje fiscale şi programe de sprijinire a familiilor cu copii.


Una dintre schemele intrate în vigoare anul acesta le oferă cuplurilor care se căsătoresc înainte ca mireasa să împlinească 41 de ani împrumuturi subvenţionate care pot ajunge până la echivalentul a 33.000 de dolari. O treime din credit va fi ştearsă dacă soţii fac doi copii, iar întreaga datorie va fi eliminată dacă vor avea trei copii, prevede noua lege.

Efectul – Biroul central de statistică (KSH) a precizat că numărul persoanelor care s-au căsătorit în primele nouă luni ale anului a crescut cu 20%. Numărul nunţilor din primele nouă luni a fost cel mai mare înregistrat într-un astfel de interval după 1990.

Programul de stimulare a familiilor a fost lansat la 1 iulie, când au fost introduse diferite noi beneficii. O precondiţie este căsătoria cuplurilor. Prin urmare, considerăm că este una dintre explicaţiile-cheie”, a explicat  Gabriella Geczy, expertă în statistică din cadrul KSH.

Numai în septembrie s-au căsătorit cu 29% mai multe cupluri decât în luna similară a anului trecut, astfel încât a înregistrat cel mai mare număr de nunţi pentru această lună după 1979.


La începutul lunii noiembrie, guvernul a anunţat că 50.000 de noi cupluri au aplicat până acum pentru acest tip de împrumuturi subvenţionate.

Există însă dubii că nașterile vor avea aceeași evoluție

Totuşi, rămâne de văzut în ce măsură cuplurile proaspăt căsătorite vor face mai mulţi copii, comentează Reuters.

Până acum, rata naşterilor a scăzut de fapt uşor în acest an, la 1,48 copii pentru o femeie, comparativ cu 1,49.

Ungaria, ca multe alte ţări europene, în special din fostul Est comunist, se confruntă cu o rată în declin a naşterilor.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Creșterea nevoii de finanțare a companiilor a fost principalul motor al creditării din S1 al anului, marile bănci prezente pe piața locală reușind să marcheze profituri în creștere.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: