duminică

21 aprilie, 2024

4 septembrie, 2022

Circa 70 de mii de persoane au protestat sâmbătă la Praga împotriva guvernului ceh, solicitând coaliției de guvernământ să facă mai mult pentru a controla creșterea prețurilor la energie și exprimându-și opoziția față de Uniunea Europeană și NATO, transmite Reuters.

Organizatorii demonstrației de la o serie de grupuri politice de extremă-dreapta și marginale, inclusiv Partidul Comunist, au spus că națiunea central-europeană ar trebui să fie neutră din punct de vedere militar și să asigure contracte directe cu furnizorii de gaze, inclusiv Rusia.

„Scopul demonstrației noastre este de a cere schimbare, în principal în soluționarea chestiunii prețurilor la energie, în special la electricitate și gaze, care ne vor distruge economia în această toamnă”, a declarat coorganizatorul evenimentului, Jiri Havel, pentru site-ul de știri iDNES.cz.

Premierul susține că protestul a fost organizat de forțe pro-ruse


Protestul care s-a desfășurat în Piața Wenceslas din centrul orașului a avut loc la o zi după ce guvernul a trecut cu bine de o moțiune de cenzură, inițiată de opoziția care l-a acuzat de inacțiune împotriva inflației și a prețurilor la energie.

Votul a arătat cum criza energetică din Europa alimentează instabilitatea politică, creșterea prețurilor la energie generând rate ale inflației la niveluri nemaivăzute în ultimele trei decenii.

Premierul Petr Fiala, care conduce coaliția de centru-dreapta, formată din cinci partide, a declarat sâmbătă că protestatarii nu au în vedere interesele țării.

„Protestul din Piața Wenceslas a fost convocat de forțe care sunt pro-ruse, sunt apropiate de poziții extreme și sunt împotriva intereselor Republicii Cehe”, a spus el.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: