joi

18 aprilie, 2024

17 iulie, 2016

balanta-de-platiContul curent al balanței de plăți a înregistrat pe primele cinci luni din acest an un deficit de 2.600 milioane euro, rezultat foarte slab în raport excedentul de 42 milioane euro înregistrat în aceeași perioadă din 2015.

Vestea bună este că datoria externă pe termen lung s-a păstrat, deocamdată, sub pragul de 70 miliarde euro iar cea pe termen scurt a coborât spre 18 miliarde euro.

Deficitul din comerțul cu bunuri s-a înrăutățit cu mai mult de 50%, ajungând la 3,46 miliarde euro, în timp ce pe segmentul serviciilor situația s-a ameliorat cu circa 6%, până la un plus de 2,74 miliarde euro. Practic, rezultatul de ansamblu a fost cauzat de modificarea radicală intervenită pe segmentul veniturilor primare, unde soldul s-a înrăutățit cu 1,7 miliarde euro.

tabel1
(CLICK PENTRU MĂRIRE)

Pe acest segment al balanței de plăți, veniturile au scăzut cu aproape 60%, în timp ce ieșirile au sporit cu 23%, ceea ce a dublat soldul negativ în raport cu aceeași perioadă din 2015.

Pe segmentul veniturilor secundare, care includ transferuri curente private şi transferuri ale administraţiei publice, rezultatul pozitiv s-a îmbunătățit cu 85 milioane euro.

Rezultatul de circa -1,5% din PIB anunțat ca deficit de cont curent după primele cinci luni ale anului anului infirmă categoric estimările făcute de Comisia Națională de Prognoză la începutul anului ( -1,6% din PIB pentru întregul an). Tendința de expandare a acestui indicator macroeconomic important, cu efect pe cursul de schimb, este una îngrijorătoare.

Datoria externă

Sumele achitate în contul datoriei externe pe termen lung în perioada ianuarie – mai 2016 s-au ridicat la un total de 7,58 miliarde euro. Cea mai mare parte a revenit datoriei negarantate public (5,04 miliarde euro sau două treimi din total) iar datoria publică a reprezentat 32% (2,42 miliarde euro în expresie absolută).


Depozitele pe termen lung ale nerezidenților s-au redus cu peste șase procente, de la 5,19 miliarde euro la finele anului trecut până la 4.785 milioane euro. Plățile aferente acestor depozite au însumat 954 milioane de euro, sumă care a dat 37% din deficitul de cont curent. Astfel, s-a amplificat procesul de retragere a unor capitaluri plasate anterior în lei pentru o fructificare la dobânzi superioare (carry-trade).

Investițiile directe ale nerezidenților au totalizat în primele cinci luni din acest an doar 1.117 milioane euro. Această sumă a rezultat din compunerea participațiilor la capital de 1.709 milioane euro, nivel destul de rezonabil, cu soldul puternic negativ (-592 milioane euro) al creditelor intragrup. Este o situație atipică, ce arată că firmele-mamă s-au împrumutat, per total, de la filialele din România.

Datoria externă totală a continuat să scadă și a ajuns la 88,02 milioane euro, în condițiile în care serviciul total al datoriei externe pe primele patru luni din acest an s-a situat la 21,4 miliarde euro. Situația financiară s-a îmbunătățit vizibil și segmentul obligațiilor către exterior asumate pe termen scurt, unde s-a ajuns la cel mai redus nivel din 2014 încoace, respectiv 18 miliarde euro.

tabel2
(CLICK PENTRU MĂRIRE)

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu și lung a fost în perioada ianuarie – mai 2016 a fost de 27,7%, sub nivelul de 35% consemnat pentru anul 2015.

Astfel, efortul de plată s-a redus semnificativ față de încasările efectuate din importuri.

De reținut, gradul de acoperire al datoriei externe pe termen scurt a fost acoperit integral de rezervele valutare ale BNR (108,3% în prezent, față de 99,5% la finele lui 2015).

De remarcat, totuși, gradul de acoperire a rezervei valutare în luni de importuri (rezerva oficială a BNR în valută și aur raportată la importul mediu lunar de bunuri și servicii) a scăzut ușor, până la 6,3 luni la finele lunii mai, sub nivelul de 6,5 luni de la finalul anului trecut dar peste limita teoretic recomandabilă de 6 luni.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: